Kako trenirati za nogomet

Dok nam na vrata kuca euro i dobar dio muške populacije spreman je doslovno poblesaviti, svi oni koji treniraju nogomet ili koje nogomet zanima mogu se i sami okušati u tom sportu. Bilo pred zgradom, na igralištu ili nekom trećem mjestu, nema klinca koji se barem na jedan dan neće pretvarati da je Ronaldo ili Modrić. No ako vas interesira nogomet, zašto to ne bi odveli na malo veću razinu i počeli se ozbiljno baviti nogometom. Hoćete li uspjeti ili ne nije bitno, bitno je da date sve od sebe i okušate se, a rezultati će sami doći od sebe. Da biste postali dobar nogometaš potrebni su sati i sati vježbe. Da bi ste postali odličan nogometaš potrebno je još više sati i još više vježbe. Uz sljedećih nekoliko savjeta i vježbi moći ćete probati okušati svoje nogometno znanje i vidjeti koliko ste zapravo dobar nogometaš. Ako te vježbe počnete prakticirati svakodnevno postajat ćete sve bolji i sve više ćete zavoljeti taj predivan sport.

VJEŽBE ZA NOGOMET

Prvo i najosnovnije je da znate kako pravilno udarati loptu. Prvo se zaletite prema lopti. Jedna noga mora biti točno pored lopte, dok ju drugom onda udarate. Jedna ruka ide u zrak radi ravnoteže i radi krug oko svoje osi dok druga ostaje mirno stajati uz tijelo.

Početi ćemo sa onime najvažnijim. Dosta trenera boli reći danas je naša obrana donijela ovu pobjedu. To je laž. Obrana ne pobjeđuje, pobjeđuju golovi. Možete se braniti pet dana ako ne možete zabiti gol ta dobra obrana van ništa ne znači. Krenuti ćemo sa vježbama pucanja. Ako ste u mogućnosti trenirajte sa nekim prijateljem koji će stati na gol i vraćati vam lopte. Nije zabavno pucati na prazan gol i svaki puta ići sam po loptu. Ako već sigurno ne možete sa nekim trenirati, onda probajte pucati loptu od neki zid jer će vam se tako svaki puta vratiti i neće vam biti toliko dosadno. Princip je taj da loptu prvo udarate punom nogom ili srednjim dijelom stopala. Nabijajte ju od zid svom snagom. Nije problem ako leti na sve strane i ako udarci nisu precizni, cilj je da osjetite jačinu udarca a ne preciznost, preciznost se dobiva kasnije. Takav udarac vježbajte nekih 20 minuta dnevno.

Nakon te vježbe slijede vježbe udaraca unutarnjim dijelom stopala. Taj udarac koristi se za dodavanje i za precizno udaranje po golu. Sada nemojte nabijati svom snagom kao u prethodnoj vježbi nego laganim udarcima udarajte loptu tako da vam se svaki puta vrati točno u noge a ne da leti svuda oko vas. Tu vježbu također vježbajte 20 minuta dnevno.

Postoje razni načini i razne variacije ovih vježbi. Možete recimo rukom bacati loptu od zida pa ju vraćati punom nogom ili unutarnjom natrag na zid tako da vam ne padne. Također možete pokušavati udarati po zidu vanjskom nogom, ili se udaljiti od zida pa probajte gađati neki određeni dio.

Sada se morate prebaciti na igranje glavom. Igranje glavom je vrlo važan dio svakog nogometaša. Bilo da ste u obrani pa morate izbijati loptu ili ste u napadu pa morate zabiti gol, kako bilo loptu morate udarati glavom. Vježbe udaraca glavom su jednostavne, bacajte loptu od zida i udarajte ju glavom tako da vam se svaki puta vrati, a ne padne na pod. Potom bacite loptu u zrak i tehnicirajte samo sa glavom ne dopuštajući lopti da padne na tlo. Poslije toga probajte zamoliti prijatelja da vam nabacuje loptu a vi ju glavom pokušavate spremiti u gol, ili pogoditi određeni dio zida, te tako vježbati svoju preciznost.

Kada ste savladali udarce, vrijeme je da poradite na svojoj tehnici. Svaki dobar nogometaš mora imati dobru tehniku. To podrazumijeva dobro vođenje lopte, dodavanje, centaršuti… Prvo što morate naučiti je tehnicirati loptu. To vam nikada neće koristiti u samoj igri, no to je najbolji način kako da osjetite loptu i kako da se priviknete na jačinu potrebnu za udariti loptu. Nakon toga ubacujte razne elemente kao što su kombiniranje udaraca raznim dijelom noge dok tehnicirate, pa ubacite u to i udaranje glavom, kojlenom… Kada ste savladali tehniciranje svoju tehniku možete poboljšati tako da si postavite nekakve zapreke oko kojih ćete voditi loptu i na taj način dobiti sigurnost u vođenju. Zamislite da su te zapreke vaši protivnici i pokušajte ih prelaziti.

Ovo bi u principu bili sve najvažnije vježbe za treniranje nogometa. Ove vježbe ako ponavljate svakodnevno sigurno ćete postati bolji nogometaš. Jedino što još morate raditi je gledati nogomet na TV-u i upijati poteze koje vrhunski nogometaši rade. Tako ćete shvatiti kako neki potez koji vama teže ide napraviti i moći ćete ga pokušati sami napraviti. Pokušavajte sve dok ne uspijete i nemojte nikada odustajati. Ako se nogometom bavite samo rekreativno i haklate u slobodno vrijeme sa prijateljima, ove vježbe će vam također pomoći jer sigurno pred njima želite ispasti što bolji nogometaš.

Slični članci