Kako se vratiti sportu nakon ozljede

Svi koji se bave sportom, koji su imali karijeru ili se amaterski bavili nekim sportom dobro znaju da su ozljede sastavni dio sporta. Svaki sport ima svoje karakteristične ozljede, kao recimo teniski lakat, koljena u skijanju, zglobovi u košarci… Najteže je vratiti se sportu poslije ozljede. Iz više razloga. Ako ste bili odlični prije ozljede, ako ste bili jedan od glavnih igrača ili ste nosili ekipu vrlo teško je psihički prihvatiti sporednu ulogu. Ako vidite da vam tijelo ne dopušta da dajete 100 % pa se forsirate do krajnjih granica, a vidite da vam kolege mogu pružiti više od vas morate priznati da niste još spremni i prepustiti mjesto nekome drugome. Dakle povratak je više mentalni problem nego fizički jer nakon tjedan, mjesec, godinu, vratit ćete tijelo u savršenu formu. Evo nekoliko savjeta kako izdržati sve fizičke i mentalne probleme nakon ozljede.

Morate biti strpljivi. Ne možete si dopustiti da počnete igrati ako osjećate da vas još uvijek boli ili da ne možete raditi neke pokrete karakteristične za određeni sport. Formu trebate nabijati postepeno, jer sigurno nećete biti spremni odmah nakon ozljede. Postoji vrijeme ozdravljenja i ne treba forsirati jer možete samo pogoršati ozljedu ili još gore zadati si trajnu ozljedu.

Svaki dan prije vježbanja dobro zagrijavajte mjesto koje je ozlijeđeno. Zagrijavajte ga do granice boli, nakon toga vaš prag boli će biti sve veći, a ozljeda sve manja. Morate paziti i na to da ne zanemarite ostale dijelove tijela. Dosta često se događa da nakon dužeg izbivanja iz sporta ozljede krenu postepeno pa recimo ako ste ozlijedili koljeno i niste dugo trčali, pukne vam loža ili list. Morate paziti da se to ne dogodi.

Počnite svakodnevno trčati ili hodati. Sada do izražaja dolazi mentalna snaga. Sami sebe morate tjerati da pretrčite što više. Kada vam se čini da više ne možete dajte još zadnju dozu napora i svaki dan se tjerajte sve više. To će vam koristiti da se što prije vratite u optimalnu formu. No pazite da ne pretjerate da ne bi slučajno pogoršali ozljedu.

Polako počnite raditi na elementima sporta koji trenirate. Ako trenirate nogomet radite vježbe pucanja, driblanja, dodavanja, ali pazite da vam ne utječe na onaj dio noge koji vas boli. Ako osjetite najmanju bol na mjestu koje je ozlijeđeno radeći neke od tih vježbi preskočite ju i radite neku drugu vježbu koja vam ne opterećuje ozlijeđenu točku. Vaša igra će sigurno trpjeti zbog dužeg izbivanja pa dajte sve od sebe da što prije savladate osnovne elemente koje dugo niste radili.

Pitajte kolegu ili suigrača da treniraju sa vama. Puno lakše će vam biti ako trčite sa suigračem ili vježbate sa njim. On će vas dodatno tjerati da uložite što veći napor u vježbe. Također sa njime ćete moći raditi neke elemente koje ne možete raditi sami. Pa probajte driblanje, dodavanje i nabacivanje raditi u dvoje.

Uključite se u trening sa ekipom. Vaš trener i suigrači će znati da se vraćate nakon ozljede, pa vam neće davati vježbe kao ostalima. No sve vježbe koje vam ne opterećuju ozljedu a možete ih raditi napravite sa suigračima. Isto tako radite vježbe trčanja i snage sa njima pa ako i ne možete raditi intenzitetom kao oni usporite ili se odmarajte više od njih.

Kada osjetite da ste potpuno spremni uključite se u utakmice. Prije neko što to napravite obavite trening na kojemu morate dati isto kao i svi drugi i ne zaostajati niti u jednoj vježbi. Ako to možete spremni ste za utakmice i potpuni povratak na igralište.

Psihički se pripremite za utakmicu. Nakon ozljede imat ćete strah od duela i obnavljanja ozljede. Tako ne možete igrati. Morate se uvjeriti u potpunosti da je ozljeda iza vas i da ste spremni vratiti se igri kao prije ozljede.

Konzultirajte se sa svojim liječnikom i idite na preglede. Morate biti sigurni da ste zdravi i da se možete vratiti igri. Čak i nakon par utakmica odite na preglede da možete ozljedu promatrati i ćuti stručno stajalište liječnika.

Ako osjetite u bilo kojem trenutku da se ozljeda vratila, povucite se iz igre. Ne smijete riskirati obnavljanje ozljede. Možda mislite da ste sigurno ozdravili i da je ozljeda iza vas no neki nagli pokret vas zaboli i shvatite da bi vam se određeni dio ponovno mogao upaliti. Uzmite pauzu nekoliko dana i postepeno svaki dan dodajte opterećenje svome vježbanju.

Uvijek budite sigurni da vaš trener i suigrači znaju vaše stanje. Nemojte im lagati jer mislite da možete. Možda će vas trener ili suigrači zadužiti za neki element koji nećete moći napraviti pa ćete napraviti veću štetu momčadi nego da ste priznali da ne možete igrati.

Ako ćete slijediti ove savijte sigurno ćete se vratiti sportu nakon ozljede, i igrati kao da se niste niti ozlijedili. Imajte na umu da svaka ozljeda ma kako ozbiljna bila jednom mora proći, a ne poštivanjem ovih savjeta samo ćete pogoršati stanje i sebi napraviti štetu.

Slični članci