Kako se pripremiti za sport

Svaki sportaš voli pobjeđivati. Zato se i bavi sportom, jer je pobjeđivanje puno zabavnije od poraza. No da bi pobijedili morate se jako dobro pripremiti za utakmicu. U bilo kojem sportu pripreme su najvažniji dio sportskog života. Tijelo mora biti maksimalno spremno za sve napore koje će pretrpjeti. Nizom savjeta možete se savršeno pripremiti i biti sigurni da ćete biti bolji od suparnika. Može on biti talentiraniji i bolji sportaš od vas no ako je van forme a vi ste savršeno spremni, on nema nikakve šanse.

Jednako važno kao i vježbanje je odmaranje. Budite sigurni da se odmarate dovoljno da drugi dan budete svježi i spremni za vježbanje. Ako se ne odmarate dovoljno vaše tijelo biti će podložno ozljedama.

Morate se dovoljno naspavati. Idite ranije u krevet da se ujutro možete ranije probuditi. Organizirajte si dan da stignete sve napraviti, tako da možete leći u krevet u normalno vrijeme. Dok spavate vaše se tijelo najviše odmara i tako dobiva dovoljno snage za nadolazeće napore. Ako imate nekoliko treninga dnevno, uzmite si sat ili dva sredinom dana i odspavajte. Vodite računa i o tome da previše spavanja nije dobro. Ako spavate 12 sati tijelo će vam se osjećati umorno makar ste jako dugo spavali. Zato spavajte 8 sati noću i 1 do 2 sata sredinom dana.

Morate piti puno vode. Neka istraživanja pokazuju da prosječna osoba u treningu dnevno mora popiti 6 litara vode. To je minimalno. Ako trenirate po velikoj vrućini naravno da je ta brojka veća. Voda je najvažniji sastojak koji tijelo mora dobivati. Bez vode dolazi do dehidracije, a to je najozbiljnije stanje s kojim se neki sportaš može susresti. Ako pijete neke energetske napitke morate znati da oni ne zamjenjuju vodu, zato budite sigurni da ste popili dnevnu dozu vode.

Morate pripreme početi u najboljem trenutku. Ako sezona počinje za mjesec ili mjesec i pol dana, morate tempirati pripreme da ste tjedan dana prije početka sezone u savršenoj formi. Ako krenete trenirati pre rano, vrhunac forme biti će vam sredinom pripreme. Tako početkom sezone nećete biti u savršenoj formi nego će vam tijelo biti umorno. Umorno tijelo znači ozljede. Ako vidite da su vam pripreme pre jake ili pre slabe nađite neku sredinu, tako da vam tijelo dobije najbolju moguću pripremu za napore.

Morate se pravilno hraniti. Možete se pripremati najbolje na svijetu no ako dođete doma nakon napornog treninga i počnete jesti brzu i masnu hranu pripreme vam neće imati baš nikakvog smisla. Morate jesti kvalitetne i zdrave namirnice da tijelo sljedećim treningom može izdržati nove i jače napore. Ako se nezdravo hranite dobivat ćete salo i morat čete svaki dan više trenirati da bi to salo otopili. Posebno za ljude koji imaju problema sa viškom kilograma. Oni koji moraju izgubiti par kila do početka sezone to mogu napraviti jedino pravilnom prehranom. Kilogrami se ne gube u teretani ili na stazi za trčanje, gube se u kuhinji.

Vježbajte stvari koje su vam potrebne za sport kojim se bavite. Trčanje je naravno bitno za sve sportove pa probajte što više trčati. Ovisno kojim se sportom bavite, na tome bazirajte svoje pripreme.

Morate se dobro zagrijati prije svakog treninga. Nemojte dopustiti da vam se nešto dogodi i da se ozlijedite. Jedino dobrim zagrijavanjem to možete spriječiti. Svaki mišić koji znate da ćete vježbati dobro istegnite. Na pripremama se najčešće događaju ozljede pa morate biti jako pažljivi da se to vama ne dogodi.

Nakon svega sami najbolje poznajete svoje tijelo, i sami najbolje znate koliko vam je potrebno vježbanja da bi postigli najbolju formu. Ako vaši kolege zaostaju za vama nemojte se prilagođavati njima, jer nisu svi isti i nije svima potrebna ista priprema. Ako dobro prođete pripreme vaša igra može biti samo bolja. I zapamtite utakmice se ne dobivaju na igralištu, nego svaki dan mjesec dana prije nego što utakmica počne.

Slični članci