Kako se kvalitetno pripremiti za skijanje

dmzhuk1 - flicrk

dmzhuk1 – flicrk

Pripreme za skijanje ne bi trebalo shvatiti olako i važno je za to uzeti dovoljno vremena. Prvo, ako dovoljno rano uplatite aranžman, možete očekivati i first minute cijene, odnosno povoljnije cijene zbog rane rezervacije. Prije svega obratite pažnju za kakav tip skijališta se odlučujete. Jeste li radije za obiteljska skijališta ili vam je draže mjesto gdje je puno mladih i dosta prilika za noćni provod ili su kvalitetne staze ono što vas najviše zanima.

Informirajte se također u kojoj zemlji je koje doba zime najposjećenije ili ako vam je važna cijena gdje je kada jeftiniji period. Naime svaka zemlja ima svoje posebnosti, iskoristite ih optimalno, jer skijanje nije jeftin sport. Ukoliko želite proći povoljno razmišljajte ponajprije o skijaliština u Bosni i Hercegovini te Srbiji no to sve zavisi o puno čimbenika, a o tome u daljnjem tekstu.

O čemu trebate razmišljati prije nego krenete u pripreme?

Imate li svoju opremu, hoćete li ju kupiti ili iznajmiti? Odlučivanje o ovom pitanju ako nemate vlastitu opremu je sa financijske strane jako važno. Kupnja vlastite opreme je najskuplja opcija.  Ako idete prvi put na skijanje, preporuka je uzeti opremu u najam. Na taj način možete isprobati koliko vam koja oprema odgovara. Ako vam je važna cijena, pogledajte ponudu u mjestu u kojem živite jer ako najam plaćate u sklopu skijališta, može vas račun izaći nešto više. No u tom slučaju možete isprobati više različitih vrsta skija budući da opremu koju ste iznajmili na skijalištu možete doslovno svakoga dana mijenjati i to bez bilo kakve nadoplate.

Ako kupujete skije a početnik ste, obavezno povedite sa sobom nekoga iskusnijeg tko vam može pomoći savjetom u odabiru najbolje opreme za vas.

Osim opreme važno je za skijanje pripremiti i sebe. želite li biti odgovorni prema sebi a vaš svakodnevni životni stil ne sadrži vježbanje i razgibavanje, uzmite si bar dva mjeseca prije skijanja za početak vježbanja da na skijanje odete u kvalitetnoj fizičkoj formi jer će vam trebati.

U vježbanju je važno naglasak staviti na ojačavanje nogu zbog povećanog opterećenja na ovaj dio tijela pri skijanju. Čvršće noge mogu značajno smanjiti mogućnost ozljeda koljena koje su u skijanju vrlo česte.  Također, dobro je ojačati i trbušne i leđne mišiće. Obratite pozornost i na kondiciju kako se ne bi dogodilo da se morate više odmarati nego uživati u vratolomijama na snijegu.

Za početnike je škola skijanja rekao bih obavezna jer bez toga se izlažete većoj opasnosti od ozlijeda, produžujete vrijeme učenja tehnike i postoji mogućnost da ćete preskočiti svladati neki vrlo važan element. Ako je sve do sada odrađeno kako treba, vaše skijanje sada ima potencijal postati nešto čega ćete se sa zadovoljstvom sjećati cijeli život.

No prije nego krenete na put provjerite još jednom ispravnost putnih isprava. Bilo bi nezgodno doći na granicu sa putovnicom kojoj je istekao rok. Obavezno uplatite policu putnog osiguranja. Jeftinije, osnovne verzije nisu skuplje od desetak eura a u slučaju da vam zatrebaju mogu vam uštediti i više tisuća eura. Idete li vlastitim prijevozom ne propustite saznati sve o zakonima i propisima države u koju idete.

Ako ste stavili kvačicu pored svega gore navedenog, ostaje vam samo provesti najopušteniji odmor u životu.

Uživajte!

Slični članci