Kako raditi vježbe za grudi

© Alex E. Proimos – flickr

Mnoge žene koje vježbaju u teretani imaju isti problem a to je da teško mogu povećati ili učvrstiti grudi. Postoje razne vježbe i razni načini pomoću kojih možete učvrstiti svoje grudi i pomoću kojih vaše grudi mogu postati malo veće. Odmah treba napomenuti da žene koje imaju veće grudi a misle da ih mogu još više učvrstiti, ne bi trebale pretjerivati da ne bi došlo do problema sa leđima i bolova u istima. Krenuti ćemo sa osnovnim vježbama koje će vam pomoći da vaše grudi budu čvršće.

Prva vježba je klasična vježba za prsa. Ako vježbate doma morate imati loptu, a ako u teretani možete imati i klupicu. Potrebni su vam još samo utezi. Ne morate pretjerivati sa kilama, uzmite utege s kojima se nećete previše mučiti jer ako uzmete preteške utege više će vam raditi ruke nego prsa. Kada se smjestite na loptu ili na klupicu primite utege u ruke i raširite ih. Nakon toga ruke spajajte ispred sebe u zraku. Ta vježba će vam pomoći da učvrstite grudi. Ponavljajte vježbu nekih 10 do 15 puta sve dok ne osjetite lagano zatezanje.

Za djevojke sa većim grudima bilo bi dobro da rade vježbe za leđa kako ne bi došlo do bolova u leđima. Morate učvrstiti i leđne mišiće također. Najbolje bi bilo da radite leđne trbušnjake.

Probajte napravite sklekove za prsa. Sklekovi za žene se razlikuju od sklekova za muškarce. Razlika je tome što kada legnete na trbuh i dignete se rukama, noge se ne dižu na prste nego ostaju na podu. Tako da je prvi dio vašeg tijela koji se poduže stražnjica. Ruke skupite blizu tijelu i dižite se koliko god puta možete. Svaki puta kada se dižete udahnite a kada se spuštate izdahnite.

Ako vježbate u teretani iskoristite razne sprave koje vam mogu pomoći da učvrstite grudi. Takozvani buterfly je odlična sprava za vježbanje prsnih mišića. Za početak stavite neku manju kilažu ne veću od 30 kila i rukama potiskujte ručice prema sredini. Odmah ćete osjetiti zatezanje u prsima. Ta vježba nije toliko naporna i možete si dopustiti veći broj ponavljanja. Nemojte zaboraviti disati pravilno i ako osjetite da vas počinje probadati u prsima a mislite da imate snage za još jednu seriju radije ju preskočite nego da riskirate ozljedu.

Možete iskoristiti i vježbu koja se inače koristi za ruke. Ta vježba je da se primite rukama za ručice i dižete, no ovaj puta vaše ruke neće biti meta. Isprsite se prema naprijed i nagnite malo. Kada se počnete dizati ponovno ćete osjetiti kako vam se prsa zatežu.

Većina žena koja vježba u teretani vjerojatno koristi dizanje šipke sa klupice. To je vježba koja vam jako pogađa prsa i vrlo ju je dobro raditi no naravno ne smijete pretjerivati. Pogotovo ako niste sigurne da ste ojačale leđne mišiće te da oni mogu podnijeti taj napor. Ako ne mislite da su vam leđa slaba, stavite utege na šipku sa svake strane, legnite na klupicu i rukama dižite šipku i spuštajte. Nemojte zaboraviti pravilno disati. Kada spuštate šipku probajte brojati do 3 pa ju naglo podići.

Vrlo slična sprava je i kosa klupica. Način vježbanja je isti no efekt je da će vam pogađati drugi par prsnih mišića. Ova vježba je malo teži i zahtijevati će malo veći napor pa stavite malo manju kilažu nego na prošloj vježbi ali dižite na istom principu.

Ovo su bile neke od osnovnih vježbi i neki od osnovnih savjeta kako da učvrstite i povećate svoje grudi. Ako niste zadovoljni izgledom svojih grudi nemojte očajavati. Ne morate ići u teretanu jer većinu tih vježbi možete napraviti i kod kuće. Lopta za vježbanje nije toliko skupa i možete ju kupiti u svim većim prodajnim mjestima, a puno će vam koristiti u ovim vježbama.

Slični članci