Kako raditi sklekove

Sklekovi su u posljednje vrijeme postali jedna od na popularnijih vježbi. Popularni su zato jer vam ne trebaju nikakve posebne sprave i možete ih raditi u udobnosti svoga doma. Sklekovi su također odlični jer pogađaju veliki broj mišića, i možete raditi razne vrste sklekova. Postoje sklekovi za ramena, za prsa, pa čak i za trbušnjake. No važno je znati pravilno raditi svaki od tih sklekova jer ako ih krivo radite nećete imati nikakve koristi i neće pogađati vaše mišiće kako bi trebali. Sa sljedećih nekoliko savjeta i objašnjenja svake od vježbi pobliže, uz samo nekoliko serija dnevno po nekoliko minuta moći ćete doći do definicije samo pomoću vježbi sklekova.

Za početnike je dobro napraviti zagrijavanje prije početka. Legnite na trbuh i raširite ruke. Laktovi neka naprave kut od 90 stupnjeva sa vašim podlakticama. Onda se odgurujte prema dole. Radite to tako da brojite 3 sekunde spuštanja i kada dodirnete bradom pod podignite se. Tako napravite za početak 10 puta. Takvi sklekovi vam najviše pogađaju ramena. Nakon nekoliko takvih vježbi prebacite se na istu vježbu no ovaj put radite sklekove na šakama. To neće biti teže, možda malo neugodnije, no zglobovi vam neće riskirati ozljedu jer oni neće trpjeti težinu vašeg tijela nego šake. To je sigurnija varijanta vježbe a rezultat će biti isti. Za početnike je ova vježba sasvim dovoljna za početak. Nakon par tjedana prebacite se na malo teži program.

Sljedeća vježba je da ponovno legnete na trbuh no ovaj puta ruke stavite ispred svoga tijela. Lagano se dižite i spuštajte gurajući se rukama od poda. To su sklekovi za prsa i oni će u dobroj mjeri pogađati prsne mišiće dok će ramena biti pod manjim opterećenjem no svejedno će osjetiti vježbu. Ovakav tip vježbe je nešto lakši pa slobodno radite bez brojanja sve dok se ne umorite.

Sada smo došli do sklekova za trbušnjake. Takvi sklekovi se rade na način da radite klasičan sklek no kada se podižete jednu nogu dignete ravno u zrak tako da ostajete samo na jednoj nozi. Osim što će pogoditi vaša ramena ova vježba će jako dobro pogoditi i vaše trbušne mišiće. Kada napravite jedan sklek, drugim dizanjem dignete drugu nogu i tako nekoliko serija po 10 puta.

Kada ste već savladali sve tri ove vježbe i bez problema možete napraviti 50 sklekova bez prestanka vrijeme je da pojačate intenzitet treninga i vježbi. Sada probajte raditi sklekove na prstima. Probajte se podići prstima i lagano se spuštati. Takvo će vaša ramena morati uložiti dodatni napor i mišići će biti jako pogođeni. Ovaj način vježbanja je dosta težak pa nemojte pretjerivati. Napravite nekoliko ponavljanja dok ne osjetite zatezanje i laganu bol.

Ako ste savladali i tu vježbu vrijeme je da probate napraviti sklek na jednoj ruci. Noge sada nisu u klasičnom položaju kao u prijašnjim vježbama nego ih morate raširiti čisto zbog ravnoteže. Sada stavite jednu ruku ispred svoga tijela,a drugu ruku stavite na leđa. Probajte se podići barem jednom ili dvaput. Ako ćete to ponavljati svaki dan nakon nekoliko tjedana moći ćete napraviti 7 do 8 sklekova na jednoj ruci. Ovakva vježba duplo pogađa vaša ramena jer sada težina vašeg tijela nije podijeljena na dvije ruke već samo na jednu kojom se podižete.

Za kraj vam ostaju najjači sklekovi koje rade profesionalni igrači ragbija. Takozvani sklekovi za marince. Ako ste savladali sve gore navedene vježbe i mislite da ste spremni za sljedeći nivo vježbanja vrijeme je da probate tu vrstu sklekova. Princip je da se legnete na trbuh kao i kod klasičnih sklekova no ovaj puta ne dižete se polako već brzo, i kada ste na položaju u kojem ste krenuli raditi sklekove, odgurnete se rukama i pljesnete u zraku. Ovo su najteži sklekovi i moći ćete napraviti svega nekoliko komada no kada to savladate svi ostali sklekovi će vam se činiti laganima i radit ćete ih bez problema. Kada vam i ti sklekovi postanu lagani radite nekoliko vježbi jednu iza druge u super serijama, i odmarajte se kraće vrijeme.

To su bile osnovne vježbe za sklekove. Ako se posvetite tome i radite ih pravilno možete dobro učvrstiti vaše tijelo. Nemojte kupovati sprave koje vam pomažu pri radnji sklekova jer te sprave nisu potrebne. Sklekovi i jesu posebni po tome što se lako rade i nije vam potrebno ništa drugo osim dobre volje i malo vremena.

Slični članci