Kako osnovati košarkašku ekipu

Ako volite igrati košarku,a nemate mogućnosti igrati u nekom klubu, jedan od načina da zaigrate je da osnujete sa prijateljima svoju ekipu. Potrebno vam je mjesto gdje možete vježbati i dobra volja i sigurno to možete ostvariti. Krenimo redom kako to napraviti.

Prvo morate skupiti prijatelje koji su jednako zainteresirani i predani tome kao i vi. Pazite da vas bude minimalno 12 jer morate imati barem dvije petorke i barem još dvojcu sa strane u slučaju ozljeda ili kazni. Pazite da vas ne bude previše jer svi ne mogu igrati a ne treba vam nezadovoljstvo u svlačionici. Nakon toga razgovarajte o pozicijama. Neka vam svatko kaže koju poziciju bi volio igrati. Nakon nekoliko treninga shvatit ćete fizičke mogućnosti svakog igrača pa im po tome i odredite pozicije na terenu. Smislite ime za ekipu. Nemojte uzimati neka smiješna imena nego neko samouvjereno ime jer ako vam protivnici vide ime koje nije primjereno neće vas ozbiljno shvaćati. Smislite ime koje će zahtijevati poštovanje. Momčadski duh je jednako važan kao i mogućnosti na terenu. Probajte se što češće nalaziti poslije škole ili poslije treninga i gledajte utakmice NBA lige. To ne samo da će poboljšati vaše prijateljstvo jer se družite i komunicirate, nego će poboljšati i vašu igru. Ako sami gledate utakmicu možda vam nešto promakne no ako sa vama gleda 10 vaših kolega i svih 10 vam kaže to bi trebao raditi, to ti fali u igri znači da su u pravu i da možete poboljšati svoju igru.

Morate nabaviti dresove. Ako niste financijski u mogućnosti nađite lokalnog sponzora. Dresovi nisu pre skupi a dosta kafića, pizzerija i ugostiteljskih objekata vole takav način reklamiranja. Kada ste riješili sve tehničke stvari potrebno je krenuti na one taktičke stvari vezane uz igru. Rasporedite petorke pametno. Prva petorka vam naravno moraju biti svi najjači igrači. Vodite računa o tome da ih pametno mijenjate. Morate imati rutinu kako ih rasporediti da u ni jednom trenutku ne bude najlošije petorka na terenu nego da uvijek budu ravnopravno izmiješani. Odmah na početku odredite glavnog igrača. Onoga kojem će ići lopta odluke i koji ima sve ovlasti u igri. Nisu svi isti. Svaka ekipa mora imati vođu i vodonošu. Koliko god to grubo zvučalo tako je i potrebno je da svi u momčadi to prihvate. Ako imate dvojicu vrlo dominantnih recimo playa i trojku ili centra i četvorku pazite da ne igraju previše u isto vrijeme jer međusobno si neće previše dodavati ni pomagati, pa ih rasporedite po četvrtinama pametno.

Jako važno je naglasiti momčadi da oni na klupi nisu ništa manje važni i da oni svi moraju uskočiti u bilo kojem trenutku pa čak i donijeti pobjedu. Treba napraviti takav odnos da i oni najbolji kada im ne de mogu sjesti na klupu i veseliti se dobrome potezu suigrača a ne biti ljuti što gledaju sa strane. Uz sve ovo razvijte momčadski duh da znaju da pobjeđuju jedan za drugoga a ne za sebe. Ako se i ne pobijedi, onaj koji fula zadnji šut ne treba se osjećati krivim i momčad mu treba pružiti potporu Ako to ostvarite imate šansu postat odlična momčad.

Slični članci