Kako održavati formu

Svaki sportaš koji se profesionalno bavi sportom zna kako dobra forma ključ uspjeha u pobjeđivanju i u dominaciji nad protivnikom. No kada uđe u top formu isti taj sportaš mora dati sve od sebe kako ne bi ispao iz forme i kako bi dobru formu zadržao što je duže moguće. Najteže je kada sportaš izađe iz forme jer onda kojim god sportom da se bavite ne možete učiniti ništa kako biste to promijenili osim da uzmete nekoliko dana i vratite se u top formu. Ako se bavite košarkom nećete moći pogoditi koš, ako se bavite tenisom nećete moći prebaciti mrežu i tako dalje. Zato je važno da ne izgubite svoju formu usred sezone jer time vam vrlo lako sezona može negativno završiti.

© lululemon athletica - flickr

Počet ćemo od sportaša koji su došli u top formu i kako tu formu trebaju zadržati. Do te forme ste došli na način da ste svaki dan vježbali i pripremali se. Jedini način da ostanete u top formi je da nastavite svaki dan raditi što ste radili na pripremama sa dodavanjem težine na vaš program. Kojim god da se sportom bavili morate svaki dan vježbati malo više i malo jače da bi ostali u optimalnoj formi. Jer ako svaki dan vježbate isto bez pojačavanja vaše tijelo će prihvatiti takav način treniranja i postati imuno na isti, a neće moći prihvatiti nove i jače napore. Zato svaki dan dodajte nešto novo, puknite koji slobodnjak više, puknite koji penal više, dignite uteg za nekoliko kila teži i nastavite tako svaki tjedan. Kada dođete u optimalnu formu vaše samopouzdanje će biti ogromno pa se nećete bojati da ćete nešto promašiti nego ćete biti sigurni da ćete pogoditi.

Oni sportaši koji se ozljede i vrate se nakon ozljede imat će sigurno velikih problema sa održavanjem one forme koju su imali prije nego što su se ozlijedili. Prvo što morate napraviti je vratiti se u onu formu u kojoj ste bili prije ozljede tako da ponovno prođete sve pripreme. Ako ste ozlijedili neki dio tijela koji ne zahtijeva da ležite doma vježbajte ostale segmente vaše igre i vježbajte ostale dijelove tijela. Tako kada krenete sa pripremama nećete biti totalno van forme nego ćete ipak imati nekakvo zaleđe. Trudite se da svakim danom podižete svoju formu sve više.

Ako se ne bavite sportom profesionalno nego čisto amaterski i iz nekog hobija, a također želite doći u dobru formu i zadržati ju, onda trebate slijediti nekoliko savjeta. Prvi je taj da sve ono što radite napravite maksimalno korektno i bez varanja. Vježbe radite zbog sebe pa tako i gledajte na to. Svaku vježbu koju radite napravite do savršenstva i ponavljajte koliko god puta je potrebno dok ne postignete zacrtan cilj. Gađajte po košu cijeli dan ako treba sve dok ne dobijete nekakav osjećaj sigurnosti, a nakon toga svaki dan održavajte tu formu. Svaki dan se gurajte do maksimalnih granica i ne odustajte, jer ne možete biti u top formi pa drugi dan ako vam se ne da zabušavati jer onda ćete samo raditi korake unatrag i nećete raditi na tome da održavate formu nego ćete se boriti sa time da postignete ponovno dobru formu.

Vi sami najbolje znati u kakvom je stanju vaše tijelo i koliko napora može podnijeti. Neće vam nitko reći u kakvoj ste formi jer ta osoba može samo vidjeti vaše rezultate no vi ako osjećate da možete bolje i da vas recimo netko drugi usporava, dajte sve od sebe i pretrčite ga. Nemaju svi iste fizičke mogućnosti pa ako će napredovanje i održavanje vaše forme zahtijevati da svaki puta dođete prvi na cilj onda to i napravite. Nemojte razmišljati što će drugi misliti o vama jer možda oni ne mogu trčati kao vi ili izdržati tempo kao vi, prilagođavajući se njima nećete napredovati u formi. Zato si odredite tempo i daljinu koji vama pašu i kada osjetite da ste svoje tijelo izgurali do granica koje više ne može trpjeti, znati ćete da radite dobar posao i da održavate svoju formu.

Slični članci