Kako nokautirati jednim udarcem

Ako se bavite boksom ili nekim kontakt sportom najbolji i najučinkovitiji način za pobjedu je jedan udarac koji će srušiti vašeg protivnika. Razmislite malo o tome, svaki trening koji ste uložili, svaki trening koji je vaš protivnik uložio može biti beskoristan ako iskoristite svoju priliku i jednim udarcem završite borbu. Jednim udarcem bilo u prvoj ili zadnjoj rundi dobivate borbu i odnosite pobjedu. Sve runde su nevažne ako imate jednu priliku nokautirati protivnika i vi ju iskoristite. Morate imati na umu da i protivnik isto tako može uputiti jedan udarac kojim će završiti borbu i vas pokopati. Zato vrijedi ona stara poslovica da je boks kao šah, ako predvidite protivnikov potez vi pobjeđujete. Postoji nekoliko stvari na koje morate obratiti pažnju ako želite završiti borbu jednim udarcem.

Najvažnija stvar je psiha. Ako psihički slomite protivnika on vam ne može ništa. Nikada se nemojte bojati, jer ako protivnik osjeti da se bojite ništa ga ne sprječava da vas pobjedi. Nekoliko najboljih primjera su jedni od najboljih sportaša svih vremena. Odlični tenisač Jimmy Connors, jedan od najboljih u povijesti psihički je znao slomiti suparnika prije meča. Prolazeći kraj protivnikove svlačionice znao mu je dobaciti zašto uopće igraš danas kada znaš da ćeš izgubiti ili možda danas osvojiš koji gem. Ako uvjerite protivnika da vas nikako ne može pobijediti onda vas niti ne može pobijediti. Mike Tyson je u jednom od svojih gostovanja u tv showu otkrio tajnu svojih pobjeda. Rekao je da je zastrašio protivnike prije meča. Rekao je da kada je ušao u ring i vidio da ga se protivnik boji, odmah je odlučio prvim udarcem riješiti borbu. Dakle morate se psihički pripremiti i uvjeriti protivnika da nema nikakve šanse protiv vas.

Morate biti samouvjereni. Ako ne vjerujete da možete riješiti borbu jednim udarcem onda to nećete niti uspjeti. Morate vjerovati u sebe i vjerovati da se sav vaš trening isplatio. Nemojte misliti da možete riješiti borbu jednim udarcem, učinite to.

Morate biti sigurni da ste tehnički dovoljno kvalitetni da završite borbu jednim udarcem. Morate trenirati sve do savršenstva dok ne shvatite da ste dovoljno dobri za riješiti borbu. Ne smijete zaboraviti da i vi možete završiti na podu i zato se uvijek morate braniti i čekati svoju priliku. Nećete svaki put uspjeti riješiti borbu jednim udarcem, zato kada pokušate i ne uspijete nemojte očajavati nego imajte dovoljno samopouzdanja da ponovno pokušate i uspijete. Nikada se ne zaboravite braniti.

Pazite da ne ostanete bez zraka dok se borite. Morate pravilno disati i odlučiti napasti kada ste u najboljem mogućem položaju. Ako protivnik dominira borbom i osjeća da je bolji od vas, čekajte da se on uspuše i onda napadnite kada protivnik ostane bez daha. Morate biti sigurni da ćete uspjeti jer ako ne uspijete iz napada se jako teško odmah vratiti u obranu, a protivnik vam možda počne taktizirat i ne dopusti vam više niti jednu priliku za knock out. Možda ćete imati samo jednu priliku za knock out pa budite sigurni da ju iskoristite.

Ako i izgubite borbu, ne morate misliti da ste nešto loše napravili. Nije kukavica onaj koji izgubi borbu, nego onaj koji se bori a ne usudi se napasti. Sljedeći put trenirajte jače nego ikada i dokažite sami sebi da ste sposobni pobijediti jačeg od sebe koristeći pravilnu taktiku i faktor iznenađenja. Ako vas protivnik podcijeni to morate iskoristiti i neka bude siguran da je napravio pogrešku, te ga natjerajte da ju skupo plati.

Prateći sve ove savijete vaše šanse za pobjedu su velike, imajte na umu da nećete svaki put biti bolji od svoga protivnika, pa ćete nekada morati probati završiti borbu jednim udarcem. Kao što ste već čuli, nemojte pomisliti mogao bi probati završiti ovu borbu nego to učinite.

Slični članci