Kako napraviti špagu

Vježba špage odlična je vježba za rastezljivost. Jedna od najboljih vježbi koju kada savladate vrlo lako možete raditi na većem stupnju vježbi rastezljivosti. Špaga se na prvi pogled čini jako teškom za napraviti i istina je da i je jer ne možete odmah napraviti špagu. Potrebno je slijediti neke upute i neke savijete koji će vam pomoći da savladate ovu vrlo tešku vježbu. Nije bitno jeste li muškog ili ženskog roda, makar je istina da je ženama lakše napraviti špagu nego muškarcima no to nije razlog da ne probate.

© Markus Bollingmo – flickr

Prije nego se odlučite napraviti špagu morate se odlično zagrijati. Ne kao što se svaki put zagrijavate prije vježbanja nego bolje i duže jer mišići vam moraju biti elastični. Ako to ne napravite riskirate ozljede. Zagrijavajte se na način da prvo istegnete svaki dio noge. Krenite od zglobova, prema gore. Prođite svaki element istezanja i nemojte preskakati pojedine dijelove jer mislite da ih nije potrebno istezati. Ako radite špagu svaki dio noge vam radi i mora biti savitljiv i elastičan.

Nakon toga krenite vježbom da malo raširite noge i petama čvrsto stanete na tlo. Imajte na umu da dok radite ovu vježbu pete moraju čvrsto stajati na tlu i ne smijete ih dizati. Kada ste se učvrstili polako se spuštajte na jednu nogu principom da kleknete u koljenu a druga noga vam ostane ravno ispružena. Zapamtite pete su i dalje na podu i ne dižete ih. Spuštajte se 30 sekundi ili dok ne osjetite da vas počinje jače zatezati. Nakon toga napravite ponovno se podignite i napravite isto sa drugom nogom.

Kada ste završili sa tom vježbom slijedi jedna vrlo slična. Ponovno se podignite u raskorak i spuštajte na jednu nogu no sada kada se spustite, neka ta noga na kojoj ste se spustili ostane na peti, a ona druga koja je ravna, pomaknite prste u zrak. Znači na toj nozi vam je samo rub pete na podu a noga u zraku. Osjetit ćete malo jače zatezanje no probajte izdržati 30 sekundi. Isto kao i kod prethodne vježbe ponovno se vratite u početni položaj i ponovite isto sa drugom nogom.

Opet vrlo slična vježba no ovaj put kada sjedate na nogu gdje je peta i dalje na podu, druga noga neka bude naslonjena na unutarnji dio noge, tako ćete osjetiti da vas vanjski dio noge zateže. Probajte izdržati 30 sekundi, pa nakon toga ponovno prebacite na drugu nogu.

Nakon toga, okrenuti ćete se bočno. Jedna noga će biti ispružena dok ćete drugu saviti u koljenu i staviti tijelo pokraj nje. Dakle sada ste u položaju gdje vam je jedna noga iza a druga kraj vas savinuta u koljenu. Pridržavajte se rukama i pokušajte spustiti sve dok ne osjetite bol. I ovu vježbu morate raditi 30 sekundi, pa prebaciti na drugu nogu. Osjetiti ćete stezanje u zadnjem dijelu noge i stražnjici. Nakon toga prebacite se na drugu nogu.

Sada ćete napraviti sličnu vježbu no noga koja vam je ravno ispružena iza vas, ta noga više nije ravno ispružena nego ćete spustiti koljeno na pod. Više se ne pridržavate rukama nego spustite laktove na pod i sagnite glavu. Tako ćete istegnuti i noge i tijelo. Ova vježba isteže se oko 45 sekundi. Kada ste gotovi sa jednom nogom ponovno prebacite na drugu i napravite istu vježbu.

Sljedeća vježba je da sjednete i spojite noge jednu uz drugu. Znači raširite ih i spojite tabane tako da vam je vanjski dio noge na podu. Ruke stavite na noge i spustite glavu dole. Kada to završite samo podignite ruke i gurajte koljena prema dolje. Tako ćete istegnuti butne mišiće i još više dobiti na fleksibilnosti.

Zatim neka vam jedna noga ostane u položaju iz prošle vježbe a drugu ispružite prema naprijed te se nagnite na nju. Isto napravite i sa drugom nogom. Kada ste to napravili ispružite obje noge i spustite tijelo što više možete prema zglobovima.

Sada već dolazimo skoro do špage. Sljedeća vježba je vrlo važna. Jednu nogu ispružite prema naprijed a drugu prema iza. Okrenite se bočno i gledajte prema naprijed. Spuštajte se što niže možete i vidjet ćete da vam malo fali da dođete do poda stražnjicom.

Sljedeća vježba je najvažnija. Ispružite noge bočno i sjednite. Gurajte se rukama prema naprijed sve dok ne osjetite bol. Nakon toga ispružite ruke prema prstima na nogama i probajte se uloviti. Prvo na jadnu stranu pa na drugu. Nakon toga ispružite ruke prema naprijed i probajte izdržati 30 sekundi.

Konačno ste spremni za napraviti špagu. Stanite i šireći noge spuštajte se prema dole. Ako treba pomognite si rukama. Ako ste uspjeli napraviti špagu znači da ste sve dobro radili.

Ako ne možete napraviti neku od navedenih vježbi pokušavajte sve dok ih ne savladate u potpunosti i tek onda probajte raditi špagu. Nemojte riskirati ozljede i pokušavati napraviti špagu prije vremena jer mislite da ste spremni.

Slični članci