Kako biti odličan šuter u košarci

U košarci je najvažnije zabiti koš. Mogu svi segmenti vaše igre biti odlični no ako ne možete zabiti koš malo vam to vrijedi, jer na kraju koševi se broje. Uz nekoliko sljedećih savjeta možete postati odličan šuter. Najvažnije je da možete šutirati iz svih pozicija. Ako možete pogoditi samo sa ruba reketa ili samo sa trice iz kornera, protivnik će vrlo lako pročitati igru i braniti vas bez problema. Potrebno je uočiti prazan prostor, osloboditi se, i kada ulovite loptu pogoditi koš. Najvažnija stvar je samopouzdanje. Ako se bojite promašaja, ili vam ruka zadrhti u odlučujućem trenutku gotovo sigurno promašujete koš. Morate biti puni samopouzdanja i prije nego što uopće puknete loptu, morate znati da će ući u koš.

Kobe Bryant je najbolji u zadnjoj četvrtini i kada treba završiti utakmicu. Lopta uvijek ide njemu. Jednom su ga pitali zašto uvijek vi pucate odlučujući šut. Rekao je zato što znam ću pogoditi. Naravno ne treba biti pre samouvjeren ako vas tu noć šut neće, radije dodajte nekome tko ima bolji dan od vas. Ako pogledate neke od najboljih šutera lige, možete zaključiti na koji način izbacuju loptu. Dirk Nowitzki ima najbolji step back šut u povijesti lige. Radi to tako da skoči unatrag i digne lijevo koljeno u zrak. Time si omogućuje zaštitu od protivnika, koji mu ne može doći u blok jer će dobiti koljenom u tijelo. Prije nego što dotakne pod baci loptu u visokom luku i gotovo uvijek pogodi. Neki od najboljih šutera lige kao Kevin Durant, Dirk Nowitzki, Ray Allen i slični imaju način na koji šutiraju. Postoje 4 koraka. Prvo morate biti potpuno izbalansirani. Dakle morate uloviti ravnotežu. Stajati čvrsto na mjestu i ne dopustiti da vas jedan ili drugi dio tijela ponese na bilo koju stranu. Onda morate vidjeti koš. Znači morate se dovesti u poziciju gdje imate otvoren pogled prema košu, a ne preko nečije ruke. Slijedi izbačaj. Najpravilniji izbačaj je ako vam je lakat ravno. Lakat ne smije ići lijevo ili desno. Kada primite loptu lijevom rukom lakat mora biti ravno pozicioniran na centar lopte. Tako će lopta biti ili u košu ili pre kratka ili pre dugačka. Neće ići na lijevu ili desnu stranu koša. Nakon toga slijedi završetak. Amerikanci to zovu follow- through. Time vam dlan nakon izbačaja ostaje u položaju labuda. To je najvažniji dio jer kada puknete loptu dlan ju šalje u određenom smjeru. Ako vam je lakat ravno i dlan prođe ravno velika je šansa da lopta završi u košu. Naravno svi ovi savjeti vam neće puno poslužiti ako nećete vježbati. Vježbanjem se dolazi do rutine i dobivate samopouzdanje.

Za djecu je preporučljivo da šutnu 200 lopti dnevno. Za teenagere duplo više dakle 400. Za odrasle osobe koje se misle ozbiljno baviti košarkom preporučljivo je da šutnu 1200 lopti na treningu. Morate vježbati svaki dan. Potrebno je ići sa kolegom ili prijateljem na vježbanje jer ako pucate po košu bez obrane kada dođe utakmica nećete se moći lako prilagoditi. Zato prvo pucajte sami a onda neka vam kolega igra prvo polu aktivnu obranu, a nakon toga neka igra aktivnu i agresivnu obranu na vas. Ako vidite da vam šut odlično ide, jedna od opcija je biti i cathc and shoot igrač. Oni ne sudjeluju previše u igri zakucavanjima, dodavanjima i slično nego kao što im samo ime govori čim prime loptu šutiraju ju. Takvi igrači moraju biti brzi da bi se oslobodili protivnika i izuzetno precizni jer praktički postizanje koševa im je jedini posao. Jedna od stvari koje će vam dobro doći je gledanje najboljih šutera, jer onda shvaćate probleme u svojem šutu i vidite kako najbolji to rade. Također je vrlo važno ići u teretanu i raditi na snazi jer morate imati snažne ruke za šutiranje lopte. Uz sve ove savjete i dobru disciplinu imate šanse postati dobar šuter.

Slični članci