Kako biti dobar košarkaš

U svakom sportu pa tako i u košarci postavlja se jednostavno pitanje. Kako biti najbolji. Na žalost odgovor na to pitanje ne postoji. Razlika između dobrih i najboljih je u tome što se najbolji rađaju takvi i jednostavno samo moraju održavati svoj talent sa manje ili više rada, dok prosječan igrač mora jako puno raditi na sebi da bi postao dobar igrač. Košarka je timski sport i jedan igrač koliko god bio dobar sam ne može pobijediti utakmicu. Cilj je da igrač pronađe svoje mjesto u timu. Naravno da ne može biti dobar na svim pozicijama. Ako je niži igrat će playa ili bek šutera. Ako je viši igrat će četvorku ili centra. Sve ovisi o fizičkim predispozicijama i razvijanju istih. Najvažnija stvar je dakako biti u odličnoj formi.

Svakodnevno trčanje, hodanje, istezanje, stvari fizičke prirode puno će pridonijeti razvoju bilo kojeg igrača. Igrač u dobroj formi, koji može istrčati kontru više od suigrača ili pridonijeti skokom više sigurno će lakše sakriti bilo koju manu u svojoj igri. Druga vrlo bitna stvar je taktičko shvaćanje igre. Igrač ne mora biti super inteligentan da shvati jednostavne akcije koje mu trener objasni. Taktički dio je uglavnom vrlo lagan za shvatit i svaki igrač uz malo vježbe sa suigračima vrlo lako može savladati osnove taktike. Naravno da neki igrači vide neki pas koji ostali ne vide, ili imaju ideju koju nitko ne očekuje, no do toga se ne dolazi vježbom već boljim ili lošijim shvaćanjem igre pojedinih igrača. Također treba shvatiti kada faulirati, kada zvati time out, kada zadržati loptu. Te stvari se postižu iskustvom i mnoštvom utakmica stoga se ne treba bojati kada na početku karijere to ne shvaćate.

Sljedeća točka je individualno razvijanje igrača. Svaki igrač zna koliko može i što mu nedostaje u igri. Solo treningom unaprjeđuje svoju igru. Bilo treniranjem skok šuta, driblinga, skakanja… Vježbom se dolazi do perfekcije i ako trenirate 200 slobodnih bacanja dnevno, a svi ostali u ekipi po 50, šanse da budete najbolji bacač slobodnih bacanja u ekipi su ogromne. Isto vrijedi i za trice. Jako dobro je i vježbati sa suigračem. Centar i play najbolje će sami izvježbat pick and roll igru. Također centar će znat kada treba izač u blok suigraču ili kada će mu se suigrač otvorit. Boljim igračem se postaje i vježbanjem sa ekipom. U ekipi se zna tko što radi i jedino vježbom igrač može doći do otvorenog šuta ili jednostavne akcije za polaganje. Sljedeće je gledati što više utakmica. Gledanjem utakmica gledate najbolje kako rade ono što bi vi jednoga dana trebali raditi. Svakom utakmicom upijate nešto novo pa ako pogledate utakmicu svaki dan ili svaki drugi dan sigurno vas čekaju novi potezi koje prije niste imali prilike vidjeti, ili ste ih vidjeli a radili krivo.

Osim gledanja morate igrati svaki dan. Svaki dan igrajte da vam neke stvari postanu automatske. Dodavanja, polaganja… Možete vježbat dan i noć no jedino kroz igru i utakmicu možete postići da budete bolji igrač. Igrajte sa različitim ljudima jer nakon dugog vremena igranja sa istim ljudima znate sve njihove jake i loše strane te se na to možete prilagoditi. Igranjem sa strancima to ne možete znat te se morate usredotočit na to da njihove loše strane pronalazite svaki dan. Zadnja i najvažnija stvar. Vježbajte driblanje. Pola treninga vježbajte driblanje. Možete biti najbolji skok šuter u povijesti no ako se ne možete osloboditi i doći u poziciju za šut to vam ništa ne znači. Nekoliko savjeta. Prvo što morate napraviti je zaraditi poštovanje suigrača. Ako vas suigrači poštuju i vjeruju vam neće im biti problem dodati vam loptu ili vam pokloniti koš u kontri. Nemojte biti sebični, ako vi ne dodate suigraču u boljoj poziciji zašto bi on dodao vama. Budite strpljivi. Kada krenete igrati sigurno nećete naći mjesto u prvoj petorci. To mjesto se mora zaslužiti. Prilika će vam sigurno doći, a kada se ukaže morate biti spremni objeručke ju prihvatiti i iskoristiti na najbolji mogući način. Učite od starijih igrača. Sigurno su prošli puno toga i imaju više utakmica nego vi. Svaki njihov savjet vam može samo pomoći. Nemojte biti bahati prema protivniku. Ako vam danas ide šut, ne znači da će ići i sljedeću utakmicu. Ako ste bahati prema protivniku kada pobjeđujete, i on će biti prema vama kada će on pobjeđivati.

I najvažnije od svega svaki dan pomislite što mogu danas napraviti bolje nego što sam radio jučer. Makar doveli segmente svoje igre do savršenstva uvijek težite boljemu. Nikada ne odustajte. Nikada ne priznajte nekome da je bolji od vas ili da nešto ne možete učiniti. Ako i je taj dan bolji od vas neka to dokaže na terenu i iscrpite iz njega maksimum njegove igre. Ako želite postati bolji igrač držite se ovih smjernica i savjeta. Kažu da je darovitost 1 % talenta i 99 % rada. Ako ste već manje talentirani nego netko drugi sa ovih 99 % rada on je od vas bolji za samo 1 %. Stoga vježbajte svaki dan i pokušajte dovesti svoju igru do perfekcije.

Slični članci