Isplati li se vježbati u teretani

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan a on je naravno da. U teretani se isplati vježbati. Jedan jedini razlog zašto netko ne bi mogao vježbat u teretani je taj da mu financijsko stanje ne dopušta da se prijavi u neku teretanu. Drugi razlog kojeg na kojeg bi netko mogao pomisliti je rizik od ozljede. To stoji. No u svakoj teretani rade profesionalci koji vam mogu objasniti sve vježbe kako i na koji način ih treba raditi bez da riskirate ozljedu. Jedini način na koji se možda možete ozlijediti je taj da idete raditi vježbe na svoju ruku bez da ste provjerili kako se rade i bez da ste se raspitali dali ih pravilno radite ili ne. No i da dođe do toga sigurno bi vas djelatnik teretane vidio da krivo radite i upozorio bi vas da krivo radite, tako da rizik od ozljede u teretani ne postoji ili je svega 1% ako vam baš padne nešto na glavu ili se poskliznete.

© CherryPoint - flickr

Vi kod kuće možete raditi vježbe utezima kao u teretani, možete raditi i sklekove i trbušnjake i razne vježbe, pogotovo ako imate loptu za vježbanje ili neku sličnu spravu. No u teretani ima puno spravi koji si doma gotovo sigurno nikada nećete imati priliku priuštiti. Na njima možete raditi razne vježbe i napraviti razne programe koje kod kuće sigurno ne možete napraviti. Doma možete napraviti nekoliko vježbi za određeni dio tijela, no u teretani možete napraviti cijeli set vježbi, kružni trening ili super seriju koju doma ne možete napraviti. Također u teretani možete uvijek pitati za neki koristan savjet u vezi prehrane ili u vezi načina na koji vježbate i programa kojega se držite.

Ako pogledate bilo koji sport u svijetu i vidite fizički izgled tih sportaša shvatiti ćete zašto je u današnje vrijem toliko važno ići u teretanu i na taj način oblikovati svoje tijelo. Ako pogledate NBA ligu sada i prije nekih 15 godina odmah na prvi pogled ćete vidjeti razliku u fizičkom izgledu. Danas je osnovni trening u teretani dok se prije više vježbalo na terenu. To vrijedi i za bilo koji sport od američkog nogometa i hokeja pa sve do kriketa. Da bi se nosili sa konkurencijom i postali što jači sportaši su primorani svaki dan što duže biti u teretani i jačati si mišiće. Danas također u teretani igrači mogu uz profesionalnu pomoć shvatiti koji su im mišići slabiji i na njih obratiti posebnu dozu pažnje i pojačati ih do željenih granica. Mogu si i složiti trening tako da uz dobivene mišiće ne gube na kondicijskoj spremi, brzini i akceleraciji.

Ljudi koji se bave nekim sportovima koji zahtijevaju malu kilažu kao što su maraton ili razni skokovi u dalj ili vis, također moraju ići u teretanu. Možda čudno zvuči da oni moraju nabijati mišiće jer na prvi pogled izgledaju kao da nemaju mišiće i da su kost i koža no i oni moraju recimo trenirati mišiće nogu na način na koji ih ne mogu sami doma trenirati bez pomoći sprava.

Nakon svega što ste pročitali ako ste imali kakve dvojbe i dileme treba li ili ne treba ići vježbati u teretani, i ako ste imali razne fobije, ne trebate se više bojati nego jednostavno odite vježbati i uživajte jer teretana je najbolji način da dođete do željenog izgleda.

Slični članci