Povijest Božića

Božić je mnogima najvažniji blagdan u cijeloj godini. Ovo nije članak isključivo za one kršćanske vjeroispovijesti, nego za sve one koji slave Božić i kojima je to doba godine posebno drago. Postoje razne teorije i razne priče o tome kako je nastao Božić. Istina je da ćete na njegov nastanak i na njegovu povijest gledati subjektivno, odnosno prema svojoj vjeroispovijesti, no morate imati i tolerancije prema drugima i sagledati povijest Božića sa jednog realnog i tolerantnog stajališta. U prvom dijelu ovoga članka koncentrirati ćemo se na to kako je Božić nastao prije Isusovog rođenja. Odnosno kada su se počele slaviti zimske svečanosti, koje su zapravo preteča Božića kakvoga mi slavimo danas. Prvi dio će biti posvećen tome da vidite povijesni postanak zimskih svečanosti, dok ćemo se u drugom dijelu koncentrirati na kršćansko slavlje Božića i na kršćansku povijest Božića, od rođenja Isusa.

pancake1500 - flickr

pancake1500 – flickr

Božić je u svojem prvom obliku bio zapravo slavljen kao zimske svečanosti ili tada zvane Poganske svečanosti. Razni narodi sa raznim vjeroispovijestima štovali su svoje bogove, no preteča Božića poganske svečanosti nemaju previše veze sa time. Razlog zimskih svečanosti je taj što su se mnogi narodi, od kojih su neki čak i izumrli više štovali kalendar i sunce nego svoje bogove. Sunce je sigurno bilo najvažnije u povijesti svakoga naroda, i kada je na snagu stupila zima i kada se je sunce sakrilo, mnogi narodi osjetili su potrebu zazivati bogove sunca i slaviti zimu kako bi što prije prošla. Takav običaj zadržao se mnogo godina iz razloga što su zime u doba prvih poganskih slavlja bile svake godine sve duže i sve hladnije, pa su drevni narodi osjetili potrebu i žrtvovanja, te izvodili razne rituale kako bi njihovi bogovi otjerali zimu i ponovno pokazali sunce. Ovako slavlje Božića mnogi svećenici i biskupi kasnije nazivaju barbarizmom i smatraju kako su ljudi zapravo radili protiv bogova, te da su ih bogovi kažnjavali. Na vama je da razmislite o tome što je tu ispravno, što nije, no to je povijest Božića koji se znatno razlikuje u današnje doba i u doba svojih početaka.

Povijest Božića kakav danas slavimo, odnosno onoga koji je poznat svima kršćanske vjeroispovijesti, počinje rođenjem Isusa Krista. Ta priča je vjerojatno jako dobro poznata svima koji su kršćanske vjeroispovijesti. Priča je zapravo vrlo jednostavna, no jako poučna, i na njoj se zapravo temelji cijeli novi zavjet. Djevica Marija nosila je dijete, bezgrješnim začećem. Uz pomoć svojeg supruga Josipa, pobjegla je iz grada Betlehema. No kako su krenuli na put, nisu imali previše izbora jer je Marija morala roditi. Našli su jednu štalu u kojoj je Marija rodila Isusa. Ta štala je bila okružena životinjama. Priča naime ide dalje tako da se govori kako su svi morali vidjeti novoga kralja. Isusa Krista. Anđeli su javljali pastirima gdje se Isus nalazi. Vrlo važni likovi u cijeloj priči su svakako i sveta tri kralja. Njih je do Isusove štale vodila zvijezda repatica. Taj dan glasi kao novo rođenje, odnosno rođenje novoga kralja. Taj dan se smatra blagdanom koji je prilika za svakog čovjeka da doživi novo rođenje.

Slični članci