Što mobilni telefon čini smartphone

Posljednji Nokijin smartphone - N9

Operativni sustav
Kako bi funkcionirao i ponio naziv “smartphone”, smartphone mora imati operativni sustav. Vrsta operativnog sustava zavisi od modela ali i od proizvođača. Na primjer, iPhone koristi sustav dizajniran od strane Apple, zvan iOS dok Microsoft koristi Windows Mobile tj. Windows Phone kako se po novome zove. Čak i open-source operativni sustavi temeljeni na Linuxu se mogu koristiti kao operativni sustav na mobitelu. Najbolji primjer je Nokijin Maemo i MeeGo, Palmov WebOS te Googleov Android operativni sustav.

Jednostavnost korištenja
Iako mislite da je smartphone teško koristiti možda ste bili u pravu prije kada su smartphonei bili komplicirani, no pojavom nove tehnologije te ponajviše iPhonea situacija se promjenila. U posljednje vrijeme smartphonei su isključivo dostupni kao touch screen telefoni što uvelike pojednostavljuje korištenje samoga smartphonea. Ukoliko je ekran rezistivan tada je potrebna olovčica, a ukoliko ima capacitive ekran za navigaciju se koristi koža tj. prst.

Aplikacije
Na tržištu postoji već mnoštvo kvalitetnih smartphonea, ali ono što primjerice Androida i iOS-a odvaja od ostatka društva jesu broj aplikacija koje su dostupne za pojedine OS-e. Danas korisnici od smartphonea očekuju personalizaciju, a to je upravo ono što aplikacije omogućuju. Svaki čovijek je jedinstven i ima jedinstvene potrebe te se upravo zato danas mnogi ne odlučuju za izgled smartphone već za operativni sustav i pojedine aplikacije koje taj OS ima.

Snaga, Procesor, Memorija
Kako smartphone pohranjuje mnoštvo informacija od ključne je važnosti kako se to smartphone “probavlja”.Stoga današnji moderni smartphonei imaju bolji procesor od primjerice vašeg trenutnog kompjutera. Radi se o četverojegrenim procesorima koji dolaze uskoro a standard high-end smartphonea danas je dvojezgreni procesor. Smartphone je opremljen sa unutarnjom memorijom i koja je dopunjena flash memorijom. Flash memorija je slična je računalnom hard dusku i za rad koristi elektroničke signale kako bi stvorio binarni niz, koji se koristi da predstavlja podatke pohranjene.

Slični članci