Priča se nastavlja: Maemo > MeeGo > Jolla

Oni koji prate mobilnu telefoniju dugi niz godina sigurno će se sjetiti sada već staroga Symbiana te slave koju je dotični operativni sustav doprinjeo Nokiji, a modeli 6600, 7610, 6680, N70, N95 su samo neki od planetarno popularnih Symbian telefona. Iako je Symbian bio uspješan, Nokia je usporedno počela razvijati još jedan operativni sustav, ovoga puta baziran na Linux-u, a zvao se Maemo.

Maemo

No kako su se mobilni telefoni razvijali i evoluirali tako je i Nokia uz Symbian počela razvijati Maemo – operativni sustav za “prave smartphone” uređaje. Sve je krenulo s modelom Nokia 770 koji nije imao mogućnosti telefona već je bio internet tablet uređaj te je došao u prodaju 2005. godine. Posjedovao je za ta vremena odlične aplikacije i mogućnosti, ekran na dodir te Opera web browser, Flash podršku, email i RSS klijente, PDF preglednik i mnoge aplikacije koje se mogli skinuti i instalirati. Kroz naredne 4. godine Nokia je na tržište izbacila i modele N800 te N810, koji su dolazili sa novim verzimama Maemo operativnog sustava, WiFi čipom te querty tipkovnicom(N810).

Nokia N900

No pravi vrhunac Maemo OS-a je verzija 5, odnosno Maemo Fremantle koji se nalazio na Nokiji N900 – prvom Maemo uređaju sa GSM modulom. Iako N900 nije doživio veliki komercijalni uspjeh, mnogi Linuxaši i dan danas koriste ovaj telefon. N900 ima sve što bi svaki geek poželjeo, brz procesor, 32GB rama, root pristup, 5MPX kameru, prednju kameru, Bluetooth, IRDA, WiFi, querty tipkovnicu te ekran na dodir. Velik uspjeh ovoga telefona među Maemo / Linux zajednicom mogu potvrditi mnogi portani operativni sustavi na N900 (Android, WebOS, Linux, Nemo, Windows, OS X…), overclockanje, povezivanje sa Wii remoteom, PS3 kontrolerom, te ono najbitnije, aktivno nadograđivanje OS-a kroz CSSU verzije koje razvija Maemo zajednica i dan danas.

Maemo + Moblin

Nokia je shvatila kako Maemo treba prebaciti u veću brzinu kako bi se borila sa konkurencijom (iPhone / Android) te je odlučila Maemo spojiti sa Moblin operativnim sustavom koji je sličan Maemo-u a rezvijao ga je Intel. Tu počinje kratko razdobnje MeeGo operativnog sustava, iza kojega sada stoje Nokia i Intel a kroz vrijeme i više od 50 firmi koje podržavaju ovaj OS pod Linux-om. MeeGo-a je krasio jednostavan i inovativan UI, te je danas službeno prvi OS koji funkcionira bez fizičkih tipki. Cijeli N9 MeeGo UI se koristio swipe sučeljem odnosno povlačenjem prsta po operativnom sustavu kako bi upravljali svim mogućnostima OS-a. No MeeGo nije dugo trajao. Nažalost zbog naglog gubljenja tržišta Nokia navodno nije imala vremena razvijati MeeGo te je napustila projekt i pridružila se Microsoftu, odnosno Windows Phone OS-u(kasnije poznato kao Nokia Lumia telefoni).

Nokia N9

Jedina dobra stvar koja je izišla iz Nokia i MeeGo ljubavi je jedan jedini MeeGo telefon – Nokia N9. Iako za razliku od N900 nije za ciljno tržište imala linux geekove niti Nokia N9 se nije prodavala dobro. Razlog je već naveden – prekid razvoja MeeGo OS, što su mnogi zamjerili Nokiji jer je N9 po mnogima najbolja Nokia novog doba koja je mogla sa svojim mogućnostima konkurirati na tržištu. No mala sačica ljudi koja je radila na N9 i MeeGo projektu je shvatila da je telefon po testovima pokupio samo pozitivne ocjene te je odlučila da MeeGo ipak neće “umrijeti”.

Jolla

Jolla (na Finskom mala brodica) je Finski projekt bivših Nokijinih zaposlenika koji su počeli raditi na nastvku MeeGo priče istoga dana kada se Nokia odrekla MeeGo-a. Radi se o tridesetak zaposlenika koji su u tajnosti na ovom projetku radili od 2011. godine, a danas broje oko 100 zaposlenih. Nihov cij je ponuditi inovativan operativni sustav(nazvan Sailfish) koji je zasnovan na MeeGo-u te se probiti svojim vlastitim smartphoneom na sam vrh. Iako zvuči nevjerovatno da se tako nešto dogodi, cijela Linux zajednica sa nestrpljenjem očekuje demo novog operativnog sustava Sailfish te njihov prvi smartphone koji će biti prilazan javnoti u prosincu 2012. godine.

Jolla je pokazala svoju ozbiljnost sklopivši ugovor sa najvećim Kineskim mobilim operaterom te sakupljenih 200 milijuna Eura od partnera kako bi svoju viziju prenjela u stvarnost. Iako se o Jolli još malo toga zna, već postoje fan blogovi kao Jolla Users na kojima možete pročtati posljednje novosti vezane uz Jollu, a do kraja godine svi tech portali bi trebali pisati o novom Jolla telefonu, a samo vrijeme će pokazati da li bi se Nokiji isplatilo ulagati u vlasiti operativni sustav.

Slični članci