Zašto za Božić kitimo bor

annemaligaya - flickr

annemaligaya – flickr

Morate priznati da je prva stvar koja vam padne na pamet kada se sjetite Božića, i kada pomislite na isti, drvce koje vas čeka u vašemu domu. Čeka na to da ga okitite i da provedete vrijeme sa svojom obitelji radeći to. To drvce biti će okićeno sve do blagdana Sveta tri kralja, kada ćete ga pospremiti i čekati sljedeću godinu. Božićno drvce je već dugo vremena simbol Božića. To drvce najviše uveseljava sve one najmlađe koji su sigurno i najsretniji time što će kititi bor. No pitanje koje se postavlja je kako je uopće došlo do toga da se za vrijeme Božića kiti bor? Mnogo je odgovora na to pitanje, i ima mnogo teorija od kojih su neke zaista nevjerojatne. Mi ćemo vam ispričati nekoliko priča koje nam daju odgovor na to zašto kitimo bor za vrijeme Božića. Neke priče su zaista zabavne, no neke nam mogu dati odgovor na to zašto zaista kitimo bor.

Mnogi se pitaju kakve veze ima kićenje bora sa kršćanstvom i koje su zapravo poveznice. Kićenje bora nema nikakve veza sa kršćanstvom i sa Isusovim rođenjem. No može se reći kako se kićenje bora može poistovjetiti sa kršćanstvom na nekoliko načina. Bor naime predstavlja vezu između boga i čovjeka i na taj način kiteći ga odajemo počast. Bor također predstavlja i to kako su ljudi prolazni, i kako oni, kao i bor puštaju korijenje, i dižu se u zrak. No kako su i oni kao i bor prolazni. Takvu teoriju možete prihvatiti i možete se vidjeti u njoj, no ne daje nam odgovor na to zašto kitimo bor.

Druga priča je jedna realna priča, no također je samo mit i legenda, no u njoj postoji mnogo poveznica koje mogu biti realne. Naime u staro doba, jedan seljak je došao doma i vidio kako su ga tražili vojnici da ide u vojsku. On je pobjegao od kuće jer je smatrao kako mu obitelj ne bi mogla preživjeti zimu bez njega. Kada je bježao u šumu izgubio se je i nije mogao pronaći put. Sa sobom je imao nekoliko svijeća i njih je zapalio te stavio na bor kako bi mu osvijetlio mjesto kraj kojega će spavati. Tamo je bio nekoliko dana, pa se nakon toga vratio kući i skrbio za svoju obitelj preko cijele zime. Ta priča je također malo vjerojatna, no rado se priča mlađim naraštajima.

Pravi razlog zašto se drvce počelo kititi je u Rimskoj povijesti. Rimljani su kao i u svemu uvijek pretjerivali, pa su tako kitili sva drvca koja su našli za vrijeme slavljenja zimskih svečanosti. Nakon toga taj običaj proširio se prvo na sve zemlje koje su Rimljani osvojili, a potom i na dobar dio naroda koji je vidio da se Rimljani na taj način zabavljaju i smatraju to vrlo lijepim.

Slični članci