Što možemo učiniti da nekome uljepšamo Božić

Nina Edelweiss - flicrk

Nina Edelweiss – flicrk

Božić je vrijeme darivanja, i vrijeme kada bi svi trebali biti sretni. No kao što i sami znate, nisu svi toliko sretni, i nekima je umjesto sretnih praznika, vrijeme Božića samo običan dan koji moraju prebroditi u svojoj teškoj svakodnevnici. Zamislite da se morate odreći onog posebnog osjećaja koji vas prati tokom Božića. Zamislite onu sreću koja vas obuzme kada vidite da vani pada snijeg dok vam Božićno drvce krasi sobu. Neki to ne mogu zamisliti, i nekima je taj snijeg koji je vama sreća zapravo prokletstvo. U ovome članku se nećemo baviti misli vodiljom da bi kao dobri kršćani trebali pomagati jedni drugima i učiniti blagdane što boljima i što ljepšima. Voditi ćemo se time da bi to trebali napraviti kao ljudsko biće. Dati ćemo vam nekoliko savjeta i nekoliko ideja kojima se možete voditi i koje možete iskoristiti kako bi nekome pomogli da barem jednom godišnje zaboravi na svoju situaciju i uživa u Božiću.

Nemojte odmah pomisliti da morate odvajati nešto, i da morate davati materijalna dobra kako bi nekome pomogli. To nije cilj ovoga članka. No istina je da je najlakše nekoga usrećiti novcem. Ne morate doslovno doći kod nekoga i dati mu novac, jer on taj novac neće potrošiti na Božić nego će ga iskoristiti za neke druge situacije. Ono što možete napraviti sa novcem je da ga uložite na pravi način kako bi nekome pomogli. Ono što vam odmah prvo može pasti na pamet je svakako to da novac donirate nekoj dobrotvornoj agenciji koja zbrinjava beskućnike, bolesne, i one vrlo slaboga imovinskog stanja. Oni će taj novac sigurno iskoristiti tako da onima manje sretnima pokušaju na najbolji mogući način uljepšati Božić. Ako bi darovali novac, no jednostavno niste u mogućnosti, uvijek možete nazvati neki od brojeva koji preko direktne linije daruju novac nekim udrugama. Taj poziv će vas koštati nekoliko kuna, i sigurno to nećete osjetiti. Ono o čemu morate razmišljati je to da kada bi svi to napravili, skupilo bi se jako puno novca.

Ono što je sigurno najbolje i najljepše što možete napraviti je to da se angažirate i poduzmete nešto. To možete napraviti na mnogo načina. Jedino što vam treba je dobra volja. Možete sa svojom djecom saznati recimo tko u njihovom razredu nije baš dobrog imovinskog stanja, pa organizirati to da svi roditelji skupe neki novac i da se sva djeca daruju. Tako će svako dijete sigurno dobiti poklon, dok oni roditelji koji nisu u mogućnosti neće dati novac. Isto tako možete napraviti ono što je sigurno najteže. Možete uzete svoje vrijeme i pokloniti ga nekome drugome. Možete volontirati taj dan u nekim pučkim kuhinjama, jer na taj dan broj onih koji žele topli obrok, a ne mogu ga dobiti raste. Također se održavaju i razne akcije kako bi se onima manje sretnima uljepšao Božić, no jednostavno je pre malo ljudi na takvim mjestima. Stoga možete pokloniti svoje vrijeme, i na taj način nekome uljepšati Božić, makar poklonili samo jedan sat svoga dana. Možete se isto tako uključiti i u neke akcije koje će sigurno nekome pomoći, a od vas neće zahtijevati gotovo ništa osim malo vremena. Sigurno doma imate neke stvari i neku odjeću koja vam nije potrebna. To možete darovati nekim udrugama koje vaše donacije nekome drugom daju kao poklon. Tako recimo možete pokloniti knjige, glazbene cd-e, neke dvd filmove, kape, rukavice… Što god imate doma a da vam više nije toliko potrebno, nekome će biti savršen poklon.

Sada kada imate neke ideje kako nekome uljepšati Božić, i kako možete pomoći, na vama je da odlučite što ćete poduzeti. Imate veliki broj mogućnosti. Budite svjesni toga da ste sretni, no da nisu svi u vašoj koži. Ono što možete napraviti je to da poduzmete nešto kako bi se svi tako osjećali barem na jedan dan. Barem na Božić.

Slični članci