Što radi Life Coach

Life coaching je potekao iz sporta gdje se pojavila potreba za ljudima koji znaju pomoći sportašu da kvalitetno oblikuje svoj cilj, napravi plan koji je ostvariv te podiže formu i rezultate prema tom planu.  Vrijednost ovoga rada je ubrzo prepoznata i izvan sportskih terena te je prilagođena radu na životnim ciljevima i planovima što radi life coach, poslovnim ciljevima što radi bussines coach i tako dalje. Isto kao u sportu, u životu i u poslu ako napredujemo sporo, može doći do dosade i gubljenja motivacije. Ako napredujemo prebrzo može doći do burn out efekta a svi znamo kako je to destruktivno.

Pogrešno je mišljenje da life coach (životni trener) daje savjete ili radi neku vrstu terapije. Terapija spada u posao liječnika a savjete daje savjetnik. Što onda radi life coach? Prvo, sluša. Nakon što čuje vaš problem ili želju pomaže to pretvoriti u cilj. Kada imamo cilj, kreće se u propitivanje cilje što je jedna od najvećih koristi coachinga. Ako cilj nije vaš, ako ste ga naslijedili ili imate uvjerenje da vam baš to treba, možete potrošiti godine života mučeći se u dolasku do cilja i radeći ono što ne volite kako biste postigli ono što vas zapravo neće zadovoljiti. Zbog toga je važno imati nekoga tko ima znanja kako prepoznati pogrešne ili nekvalitetne ciljeve. Dobro je razgovarati sa najboljim prijateljem no želite li stvarno životno važne odluke donositi uz pivo u omiljenom kafiću? Preporučujem ipak da ovu opciju koristite za manje važne stvari.

Slijedeći vrlo važan zadatak life coacha je otklanjanje blokada na putu do cilja. Ako imamo cilj a ne možemo doći do njega, vjerojatno postoji nešto što nas u tome ometa. Bilo to negativno uvjerenje, određeni odnos, trauma koju smo proživjeli ili bilo što drugo. Coach detektira te blokade i otklanja ih, odnosno pomaže korisniku da ih otkloni.

Ako je cilj na kojem se radi veći, neki dugoročni životni cilj, jasno je da se neće ostvariti u kratkom vremenu. Kada se cilj ima postići za nekoliko godina, postoji mogućnost od nedostatka kvalitetne motivacije jer se cilj „ne vidi“. Tada opet nastupa znanje koje coach ima.  Stvara se kvalitetna ciljna struktura i radi se plan koji sadrži manje cjeline (procesne ciljeve) koje sve vode do onoga krajnjeg cilja. Struktura se radi tako da je ostvariva, sama sebi poticajna jer ostvarenje jednog manjeg cilja na putu daje nam motivaciju za rad na slijedećem cilju a tako se penjemo prema onom konačnom.

Što je vrlo važno, svaki cilj ostvaren na ovakav način je cilj kojim smo zadovoljni, njegovim ostvarivanjem imamo više energije. Nema želje za skakanjem odmah na novi cilj jer nam ovaj nije dao željeni osjećaj zadovoljstva no ostvarenje cilja nas niti ne zakopava na jednom mjestu nego nam dozvoljava prirodan, ne forsirani rast. Život se nadograđuje a stečena znanja kojima nas je coach poučio tijekom procesa ostaju s nama za neka sljedeća iskustva i sljedeće ciljeve.

Najvažnije je to da se cijeli proces događa vrlo brzo, u roku 2-3 mjeseca a gotovo uvijek se značajni rezultati pojavljuju već tijekom samog procesa. Na kraju, ovo je proces koji svakako vrijedi pokušati jer svima nam u životu kvalitetno usmjeravanje može koristiti. Većina stručnjaka koji se bave life coachingom uvodni razgovor ne naplaćuje. Nazovite i rezervirajte svoj termin, a tek nakon toga odlučite želite li dalje.

Slični članci