Što nakon diplome

Uspjeli ste završiti fakultet. Preživjeli ste besane noći koje ste preveli učeći, brojne ispite, hranu iz menze i sada ste napokon slobodni. A što sad? Većina studenata  fakultet vidi kao neki glavni cilj, dok je on samo stepenica na putu do ostalih životnih postignuća. Na fakultetu bi trebali otkriti tko ste vi zapravo i što želite od života i to postići nakon što dobijete diplomu. No to nije lako. Većina dvadesetogodišnjaka ne zna što zapravo želi od života i onda nakon završetka faksa ne znaju što bi.

Najprije morate odlučiti želite li se odmah nakon fakulteta zaposliti ili želite uzeti pauzu.

Ako ste odlučili da se odmah nakon faksa želite zaposliti, morate najprije odlučiti kakvu vrstu posla želite.  Naravno da imate diplomu određenog fakulteta i ne možete raditi kao liječnik ako ste završili pravo, raditi kao veterinar ako ste završili hrvatsku književnost no ipak možete specificirati koju vrstu posla želite, za kakvu vrstu tvrtke želite raditi. Možda ste završili menadžment ali ne želite radi bilo gdje, nego ste zainteresirani baš za rad u neprofitnim organizacijama. Odredite vaše prioritete.

Nakon toga morati napraviti savršen životopis u koji uključite sva vaša iskustva važna za posao koji želite. Možda ste volontirali, ili radili tokom studija, bili član studentskog zbora ili nešto drugo, ako ima veze s onim što želite raditi uključite to u životopis. Nakon što napravite životopis morate ga predati u što više tvrtki što možete. Nakon završenog fakulteta mnogi mladi otkriju da bez iskustva ne mogu dobiti posao, a iskustvo ne mogu dobiti bez posla. Razlog zašto šaljete puno životopisa je jer si tako povećavate šanse i dajete poslodavcima priliku da otkriju da ste slobodni za zapošljavanje.  Ako pronađete samo neki privremeni posao, nemojte se brinuti zbog toga, nego nastavite tražiti posao koji je savršen baš za vas.

Naravno da se može dogoditi da nakon što ste se školovali za neku karijeru pet godina, ta karijera odjednom nije potrebna na tržištu rada. Nemojte sebe smatrati krivim za to, takva je jednostavno ekonomska situacija. Smatrajte to prilikom za usavršavanje. Nađite nešto što vas zanima (npr. grafički dizajn, šivanje, fotografija) i pođite na tečaj ili se sami podučavajte. Zahvaljujući brzom razvoju interneta možete  se educirati  o svemu. Možete otkriti tajne šivanja ili fotografije ili naučiti novi jezik.  To čak možete i iskoristiti i napraviti blog o tome te vašim iskustvima pomoći drugim osobama koje se bore sa sličnim problemima.  Fotografirajući na nekim zabavama ili krštenjima možete zaraditi. Unatoč tome što niste uspjeli dobiti vaš posao iz snova, to ne znači da nećete jednom. Iskoristite sve prilike za usavršavanje koje možete.

No ako smatrate da zaslužujete odmor nakon pet godina mučenja na fakultetu onda je za vas možda vrijeme za putovanje po svijetu. Napokon ste slobodni od svih obaveza, ne čeka vas neki posao, zašto ne uživati, pogotovo dok još spadate u kategoriju studentskih popusta. Ako se bojite da će vam to smetati u budućoj karijeri, ne brinite se. To vam se čak smatra pozitivnim iskustvom, ne samo da ćete upoznati nove kulture već ćete naučiti nove jezike. Pođite na krstarenje po Mediteranu, biciklom po Europi ili upoznajte nove kontinente. Uzmite si nekoliko mjeseci i upoznajte svijet.

Što god izabrali, izaberite ono što je najbolje za vas bilo to graditi karijeru ili upoznavati nove kulture. U najboljim ste godinama života, iskoristite ih.

Slični članci