Kako postati zaštitar

Zanimanje zaštitar poprilično je popularno u zadnje vrijeme. Naizgled zaštitari su osobe koje samo sjede ili se šetaju, a njihova plaća iako nije velika je bolja nego išta. Da li je to tako pročitajte u ovome članku.

Zaštitari osoba i imovine vode računa o sigurnosti ljudi, njihove imovine i objekata. Potrebni uvjeti za dobvanje kvalifikacije za posao zaštitara su slijedeće:punoljetnost, imati minimalno srednju strukovnu spremu, potvrda o nekažnjavanju i dokaz o nekonzumiranju alkohola i opojnih droga. Ukoliko zadovoljavate ove uvjete, možete pristupiti tečaju za osposobljavanje za obavljanje posla zaštitara. Treba imati na umu da ukoliko jedan od gore navedenih uvjeta bude prekršen, osoba gubi licencu za rad.

Neke tvrtke organiziraju školovanje za svoje zaposlenike sastečenom srednjom stručnom spremom drugih zanimanja. Tečaj traje 50 sati, a nakon edukacije polaže se ispit u Ministarstvu unutrašnjih poslova za licencu zaštitara. Osim navedenih tečajeva, zaštitari se mogu školovati i putem programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih. Zaštitari osoba i imovine školuju se tri godine i potom stječu srednju stručnu spremu i navedeno zanimanje.

Tehničari zaštite osoba i imovine također stječu srednju stručnu spremu, no njihov je program znatno opsežniji, stoga školovanje traje četiri godine.

Zaštitari se zapošljavaju u privatnim zaštitarskim tvrtkama i različitim organizacijama i poduzećima. Zaštitari rade uglavnom u smjenama. Radni dan traje osam ili dvanaest sati. Nakon dvanaestosatnog radnog dana zaštitar ne smije preuzeti novu dužnost prije isteka 12 sati odmora.

Zaštitari obavezno nose propisanu odoru i oznake. Mogu raditi i u građanskoj odjeći, ali uz uvjet da je to navedeno u radnom nalogu, kojeg moraju uvijek imati sa sobom. Ako su zbog potrebe posla naoružani, na radnom mjestu ne smiju imati vlastito, nego isključivo službeno oružje.

Neki poslovi zaštitara, npr. osiguranje mjesta požara ili praćenje opasnog tereta, prikladni su za osobe koje žele uzbudljiv i dinamičan posao. No rad poput poslova na mjestu vratara, čuvara privatne kuće ili kontrolora videonadzora mogu biti izrazito jednolični, pa su prikladniji onima koji ne traže previše adrenalina na radnom mjestu. Slijedeća zanimanja su bliska poslu zaštitara:pravosudni policajac, policajac i vatrogasac.

Slični članci