Kako odabrati buduće zanimanje

Teška tema za mlade ljude. Stvarno je vrlo teško nakon osnovne škole znati čemu se želiš posvetiti i raditi to cijeli život. Jako malo nas je u toj dobi sigurno da zna što želi stoga se nadam da će vam nešto iz ovoga teksta pomoći približiti vas svom idealnom zanimanju.

Iako je ponekad dobro poslušati savjet, kod ovako važnih tema nakon savjeta svakako još dobro promislite o svemu. Mogućnosti je jako puno stoga možda i ne morate znati točno štodabir želite nego se samo okvirno opredijeliti.Posao

Možda najvažnija stavka je odlučiti želite li visoko ili srednje obrazovanje. Ako biste bili zadovoljni sa srednjom stručnom spremom, važno je odabrati školu kojom dobivate odgovarajuću kvalifikaciju. Ako ste sigurni da želite ići na fakultet, vrlo je dobra opcija neka od gimnazija jer se stvaraju kvalitetni temelji za daljnje školovanje.

Zašto (ne)izabrati fakultet?

Ako ste skromnih zahtjeva i potreba, nema razloga ići na fakultet. No, ako završite samo srednju školu, određenom ste se stupnju ograničili za kasnije u životu. Uvijek je bolje steći znanje makar i ne trebalo nego ne znati nešto onda kad ti treba. Što dobivamo fakultetom? Kao prvo, puno poznanstava, druženja i malo više razbibrige nego ako poslije srednje škole krenemo tražiti posao. Dobivamo puno znanja i  mogućnosti kako ga iskoristiti i učiniti korisnim. Dobivamo na vrijednosti na tržištu rada što nije zanemariva stavka. U poslovnom smislu nam se otvaraju veće mogućnosti. Nije mala stvar biti akademski građanin.

E, sad. Kako znati što je za nas? Teško no nije nemoguće. Svatko od nas je u nečemu dobar i svatko od nas nešto voli i želi raditi. Vrlo nas rano nauče kako se ne može raditi u životu ono što želiš nego ono što moraš. Ovo je uvjerenje pogubno ako želite zanimanje u kojem ćete uživati i na kraju to nije istina. Dakle, što volite? Jeste li umjetnički tip ili volite organizirati? Krenite prvo iz šire perspektive a onda sužavajte dok ne dođete do idealnog zanimanja i jedne do dvije rezervne opcije. Što vaši prijatelji, rođaci kažu za vas? Što mislite o tome? Ovo slušajte samo ako se slažete s tim.

Kad ste došli do toga što želite raditi, probajte stupiti u kontakt s nekim tko radi taj posao i razgovarajte s tom osobom. Možete dobiti puno kvalitetnih savjeta. No možda vam razgovor s tom osobom otkrije drugu dimenziju vašeg izbora za koju niste znali ili niste obraćali pažnju.

Nakon toga svega saznajte sve što možete o tome što je potrebno kako biste postali to što želite. Koja škola, fakultet. Što više informacija imate, manje vas stvari može iznenaditi. Izbor zanimanja shvatite ozbiljno jer ćete cijeli život raditi ono što ne volite ako sada promašite. Ili ćete bar baciti četiri i više godina na školovanje za zanimanje koje ne želite raditi.

Savjete tipa ovo ti je zanimanje dobro jer je traženo ili su visoke plaće, sigurno je… nemojte slušati jer će se u vašem radnom vijeku od cca 30 i više godina trendovi mijenjati. Poslovi koji su prije bili vrlo dobro plaćeni sada više niti ne postoje. A neki koji prije deset godina nisu postojali sada su izuzetno traženi.

Nemojte se zanositi činjenicom da su neki od sadašnjih bogataša prestali sa školovanjem. Takvih je jako malo. I nemojte pri izboru zanimanja trčati za novcem. Radije gledajte raditi ono u čemu uživate jer time činite dobro i sebi i svima koji imaju veze s vama i vašim poslom. Nakon posla nećete biti ljuti i frustrirani nego dobro raspoloženi i korisni sebi i svojoj obitelji. Bit ćete zdraviji, izgledati mlađe…

Slični članci