Kako do novca iz Europske Unije

EU-Member-header-495x280Mnogi ljudi misle kako će im ulaskom Hrvatske u Europsku uniju život postati mnogo lakši, i kako će moći bez problema uzimati zajmove i koristiti fondove koji su rezervirani samo za članice Europske unije. To je istina, i mnogim ljudima će i bit znatno lakše nego što im je do sada. No svaka medalja ima dvije strane, i tako treba znati i neke stvari koje se dogode kada koristite novac iz fondova Europske unije. No prvo ćemo se koncentrirati na to kako da uopće dođete do novca iz fondova Europske unije. Morate naravno znati da to nije samo tako i da ne može bilo tko doći i reći ja bi novac iz fonda za ovo ili ono. Vi naravno morate imati svoj obrt, no niti to vam ne garantira da ćete dobiti novac. Vi morate zadovoljiti neke kriterije, i morate biti odgovarajući kandidat po nekim parametrima za koje možda niste niti znali da postoje.

Tko može dobiti novac iz fonda
Prvi kriterij je naravno da osoba mora biti iz države koja je u Europskoj uniji, ili je ta država potpisala sporazumni ugovor da će ući u uniju. Vi kao individualna osoba ne možete dobiti novac iz fonda za svoju firmu, ili za neki svoj projekt. Vi taj novac možete dobiti tako da prijavite svoj projekt određenom ministarstvu. Oni su ti koji moraju prepoznati vaš projekt i vaš posao, te oni dobivaju novac iz fonda Europske unije za vas. Primjerice ako želite dobiti nekakav novac iz fonda za izgradnju ceste, morate se javiti ministarstvu prometa. Ili ako imate neki sličan projekt, morate se javiti određenom ministarstvu. Dakle vi morate imati posao koji obećava, i žalosno rečeno ali morate imati malo veću firmu koja svake godine posluje u plusu. Morate također imati čisti račun koji nikada nije bio u blokadi. Ako sve to zadovoljavate možete proći selekciju.

Kako do novca iz fondova Europske unije
Ako zadovoljavate sve kriterije, morate prijaviti svoj posao ili svoj projekt Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, ili HMAG. Na njihovoj stranici imate obrasce koje morate ispuniti i koji su nužni za bilo kakav novac. Nakon toga te obrasce nosite direktno njima, te im prezentirate svoju ideju i svoj projekt. Ako oni odluče da je ta ideja isplativa i da će donositi novac, imate zeleno svijetlo za dobivanje novca iz fonda Europske unije. Ono što morate znati je to da ako imate firmu koja ne posluje dobro, i mislite se izvući novcem iz fonda EU, jednostavno nećete moći. Jedino ako imate neku genijalnu ideju kako izvući firmu iz krize, a ujedno i zaraditi jako puno novca, možete ući u izbor za razmatranje. Novac je dakle rezerviran za čistu zaradu, i za ideje koje su čvrste i na kojima se ne može izgubiti novac. Također morate znati još neke stvari. Vi kada dobivate novac iz fonda potpisujete ugovor. Možda ste naviknuti na našu vladu i na naše inspekcije, no uvjeravamo vas kako to u EU nije nikako slučaj. Oni će vas kontrolirati, i ako ste preskočili doslovno jedan dan, odnosno niste neki zadani zadatak odradili do određenog datuma, vi gubite novac, i osim povratka novca fondu, možete izgubiti i svoj vlastiti kapital. Isto tako potpisujete kako ćete na tom novcu dodatno zaraditi, dakle jednostavno ne smijete izgubiti taj novac. Ako imate odličan projekt i ideju u koje ste sigurni onda slobodno možete tražit novac iz fonda, ako imate i trunku sumnje, onda radije to izbjegnite.

Slični članci