Dobro knjigovodstvo

Jedna od najvažnjih stvari kod svakog poduzetničkog pothvata tj. otvaranja tvrtke, obrta i slično, je izabrati dobro knjigovodstvo.  Sigurno ste i sami čuli za primjere gdje poduzetnik posluje dobro, ali kada dođu razne inspekcije i počnu kontrolirati papire, dolazi do problema. Kakvih problema? Pa “najlakši” problemi su da vam odrede neku novčanu kaznu. S obzirom na recesiiju i otežano poslovanje, svaki novčić koji ode neplanirano puno znači pa tako i kazna koliko god mala bila, opet je prevelika. Nekada može biti i tako velika da vam ugrozi cijelo poslovanje što nerijetko može završiti i propašću poduzeća.

Zašto je uopće došlo do toga kada ste vi najnormalnije poslovali i po vlastitom mišljenu uredno podmirivali sve obaveze i poštovali sve zakone itd. Odgovor je  – loše knjigovodstvo i računovodstvo. Nije se jednom dogodilo da tvrtke, obrtnici i sl. propadnu zbog loše vođenih knjiga.

Dakle kada tražite knjigovodstveni i računovodstveni servis koji će vam voditi knjige, svakako si uzmite dovoljno vremena i kontaktirajte više knjigovođa prije nego što se odlučite za jednog. Obično kada se traži knjigovođa, poduzetnici uglavnom gledaju da prođu što jeftinije tj. da plate što manje knjigovodstvene usluge. To je logično razmišljanje sa strane uštede nepotrbenih troškova, no na knjigovodstvo ne treba gledati kao na trošak već kao na investiciju. Dobar knjigovođa vam je u stanju uštedjeti dosta novaca, možda čak i više nego što ćete na njega potrošiti.

Slični članci