Kako provoditi više vremena sa obitelji

U današnje vrijeme kad nam kvalitetu života velikim dijelom,ali nikako ne u potpunosti, uvjetuje posao i poslovne obaveze vrlo je teško odgonetnuti kako što više vremena provoditi sa obitelji. Ponekad posao nosimo kući,ako već ne fizički onda psihički,te tako remetimo i ono malo vremena što nam preostaje sa obitelji. Obitelj je vrlo važna i nikako ne bismo trebali uludo tratiti vrijeme koje bismo trebalo kvalitetno provesti sa svojim najbližima.

adrianaca – flickr

Iako je ponekad vrlo teško izvedivo biti što više sa bližnjima organizacija je ključna riječ koja nam u tome može pomoći. Kad odlazite kući s posla pokušajte sav posao ostaviti tamo gdje mu je mjesto,na poslu. Dođite kući posvećeni sebi i svojoj obitelji nastojeći što bolje isplanirati vrijeme koje imate pred sobom. Velik dio vremena odlazi na razne nabavke koje su Vam potrebne za kućanstvo,uključite i djecu u taj dio posla,od popisivanja namirnica pa do odlaska u supermarket. Ovo svakako ne ulazi u kategoriju preporučenih aktivnosti,no i ovako provedeno vrijeme sa obitelji svakako je bolje nego da djecu ostavite da sjede kod kuće za računalom.

Vrlo važna stavka svakog obiteljskog života je zajednički obrok. Koliko god je to moguće pokušajte sjesti zajedno za stol te jesti,ne dajte se povesti za čarima modernog života te svak sam u svojem kutku nekog tehničkog aparata jesti. Zajedničko jelo idealna je prilika za razgovor i prepričavanje dogodovština koje su Vas pratile tog dana. Ni zajedničko jelo samo po sebi nije dovoljno ako svaki član obitelji bez riječi gleda u svoj tanjur i čeka da završi. Pokušajte da se tako nešto u Vašem domu ne događa,sa zahvalnošću i srećom iskoristite svaki trenutak koji je pred Vama.

Školski praznici i godišnji odmori vrlo su važni elementi u provođenju vremena sa obitelji. Svakako nastojte već unaprijed isplanirati kako ćete provesti svoje slobodne dane jer oni su vrlo kratki i proletjet će dok kažete keks. Ti dani samo po sebi ne podrazumijevaju skupocjene odlaske na neka mondena ljetovanja ili zimovanja,i uz vrlo malo novaca moguće je odlično se zabaviti. Informirajte se koja biste mjesta u blizini svoje kuće mogli posjetiti,a da još niste;neko zanimljivo seosko gospodarstvo koje se bavi seoskim turizmom,obližnji brežuljak iskoristite za zanimljivi piknik,idite u kazalište i pogledajte neku zanimljivu predstavu. Ako ste u mogućnosti odlazak na ljetovanje i sve što ono nosi sa sobom odličan je izbor za provođenje praznika. Kupanje,sunce,more,razgledavanje znamenitosti nepoznatih gradova vrlo je lijep i poučan na načina za provođenje vremena sa obitelji.  Naravno,svatko će prema svojim afinitetima i mogućnostima odabrati ono u čemu će se on i njegova obitelj najbolje pronaći i najbolje zabaviti. Nemojte žaliti ako vam vaš kućni buđet ne dopušta neka ekstra putovanja već nastojte najbolje izvući iz onoga što vam je dostupno.

Teško je zapravo dati neki univerzalan recept kojim ćemo Vam reći kako ćete uspjeti najviše vremena provesti sa svojim voljenima. Današnje obaveze se nemilosrdne, svatko juri svojim putem, ganja svoju sreću i nastoji sebi i svojim bližnjima omogućiti dobar život,netko radi danje,netko noću,a i današnja djeca postala su veliki robovi svojih obaveza. Teško je biti nasmješen i zabavljati se sa djecom kad iza svakog ugla vrebaju neplaćeni računi za režije i popis za hranu koju treba kupiti. No,u svemu tome koliko god nam bilo teško nemojmo zaboraviti da je obitelj ipak najvažnija i najvrjednija od svega. Sve svoje trenutke, koliko god malo da ih ima, posvetite njoj i sebi. I kad sve nestane obitelj je ta koja ostaje i koja nam pruža najveću sreću u životu. Neke stvari su nažalost izvana naše kontrole,no najvažnije je da se trudimo i da taj trud naša obitelj osjeti te da se nikad ne osjeća zapostavljenom i manje bitnom.

Slični članci