Kako izaći na kraj sa napornim roditeljima

Mnogi od nas pokatkad pošize i izluđeni su od strane svojih roditelja koje smatraju napornim i dosadnim osobama koje se miješaju u sve što treba i ne treba. Vrlo nam je teško shvatiti da su ti naporni roditelji spremni dati život za nas te da se brinu za svaki korak koji napravimo. U velikoj većini slučajeva naporni roditelji su odraz brige ,zabrinutosti i dobrih želja, no ponekad se zna dogoditi i slučaj u kojem roditelji stvarno prelaze granice razumne brige i ponašanja te postaju jako naporni. Sa takvim roditeljima ponekad je vrlo teško izaći na kraj,no uz neke male trikove i to se može srediti.

Vrlo je teško dati vam univerzalne savjete jer nije u svakoj dobi ista pozicija u kojoj se nalazite naspram roditelja. U teen godina vi ste zapravo ti koji moraju slušati roditelje i nema previše kompromisa u vezi njihovih odluka, no možda ih ipak možete nekako preduhitriti pa da postanu malo manje naporni. Ne dajte im povoda da vas gnjave. Budite dobri,poslušni,marljivi,nemojte stvarati probleme i roditelji će vas ipak gledati drugačijim očima. Govorite im kuda idete i sa kim se nalazite,ništa ne radite tajno, ne izazivajte sumnju i ne dajte im povoda za zabrinutost; zabrinuti roditelj koji vas noćima zove da provjeri gdje ste i što radite jer se niste javili ni došli kući na vrijeme ima svako pravo da bude ovako naporan koliko god se to vama ne sviđalo. Ako baš imate strašno naporne roditelje koji tjeraju mak na konac pokušajte im argumentirano objasniti da zaslužujete njihovo  povjerenje i poštivanje privatnosti. Ako ste pak u zrelijim godinama i sami se brinete o sebi na vama je da donesete odluku o tome u kojoj mjeri ćete trpjeti svoje naporne roditelje.

888YKB - flickr

888YKB – flickr

Kako god da bilo razmislite o tome da ćete i vi jednog dana biti roditelj i da će vam uvijek biti na prvom mjestu djetetova sigurnost i dobrobit pa im zato u  ime toga oprostite i zapravo zahvalite što vas toliko vole.

Slični članci