Ugostiteljska oprema

Ugostiteljska oprema obuhvaća brojne elemente koji su nužni u uporabi u ugostiteljstvu. Najšira podjela ugostiteljske opreme obuhvaća sitnu i krupnu ugostiteljsku opremu. Sitna ugostiteljska oprema dijeli se na čaše, pribor za jelo, posuđe, lonce, tave, grablice, hvataljke i sve ono što je potrebno kako bi se hrana pripremila i servirala. Krupnu ugostiteljsku opremu čine uređaji poput strojeva za pranje posuđa, ledomata, friteza, tostera, peći, rashladnih vitrina te neutralni elementi kao kolica, šankovi, kuhinjski pultevi, razne vitrine…

Pri odabiru ugostiteljske opreme, kako sitne, tako i krupne, vrlo je važno obratiti pozornost na njezinu kvalitetu. Kvalitetna oprema znači dugogodišnju sigurnu uporabu bez bojazni da će se ona kvariti, uništiti ili oštetiti ako se redovito i pravilno održava. Kod krupne ugostiteljske opreme treba obratiti pažnju na pojedine važne djelove određenih uređaja poput kompresora, termostata i grijača jer upravo ti elementi uređaja najviše određuju njegovu kvalitetu i trajnost.

Bitno je voditi računa i o vodi koja ulazi u uređaje pa se u slučaju tvrde vode preporuča ugradnja depuratora, ako ga sam uređaj već ne posjeduje. Naime, time se sprječava nastanak kamenca pa će uređaj trajati duže, manje će se kvariti i davati će puno bolje rezultate. Ovdje ponajviše mislimo na perilicu posuđa i ledomat; posuđe će biti čisto, a led proziran.
Dizajn krupne ugostiteljske opreme važan je ukoliko govorimo o praktičnosti jer omogućuje kvalitetniji, lakši i brži rad. Što se tiče estetske strane, dizajn nije toliko bitan jer gost u pravilu ne dolazi u vizualni kontakt s krupnom ugostiteljskom opremom.

Kada govorimo o sitnoj ugostiteljkoj opremi, treba napomenuti da je pri njezinom odabiru važno odabrati onu opremu koja će se moći jednostavno nadopunjavati u slučaju uništavanja pri uporabi. To se posebno odnosi na čaše, pribor za jelo te posuđe. Mogli biste se naći u vrlo neugodnoj situaciji ako za svoj ugostiteljski objekt odaberete čaše, pribor za jelo ili posuđe koje nećete moći nadopuniti novima nakon što se pojedini razbiju ili oštete. Estetski dojam sitne ugostiteljske opreme s kojom gost dolazi u kontakt nije ništa manje važan segment od njezine kvalitete. Neovisno o tome kako je rangiran vaš ugostiteljski objekt, odaberite posuđe koje se svojim dizajnom uklapa u interijer i izgledom odgovara onome što se nalazi u vašoj ponudi.

Što se tiče ekskluzivnijih restorana i hotela, preporučljivo je da se pri odabiru posuđa, čaša i pribora za jelo, ovisno o mogućnostima, obrati pažnja i na marku, tj. brand proizvoda. Naime, takve ugostiteljske objekte posjećuju ljudi naučeni na vrhunsku ugostiteljsku ponudu i vrlo često su i sami poznavatelji vodećih marki proizvoda, stoga će zasigurno znati prepoznati i cijeniti vaš trud pri odabiru upravo takvog posuđa. Bitno je spomenuti i održavanje ugostiteljske opreme. Pravilno održavanje također će omogućiti dugogodišnju uporabu opreme, ali i zadovoljiti brojne estetske i higijenske kriterije koji su vam kao ugostitelju postavljeni. Pravilnim i redovitim održavanjem ugostiteljske opreme spriječiti ćete lom i oštećenja pa će oprema imati duži vijek trajanja, a svojim gostima omogućiti ćete da uživaju u čistom i sjajnom posuđu.

Sponzorirani članak
Ugostiteljska oprema

Slični članci