Može li test za trudnoću pogriješiti

Mnoge žene koriste kućne testove za trudnoću da bi što prije otkrile jesu li trudne. Ako ste uzeli test za trudnoću i dobili dvije linije ( ili znak plus, ovisno o tome koju marku i vrstu testa koristite vi pretpostavljate da ste trudni. Naposljetku, kućni testovi za trudnoću tvrde da imaju stopu točnosti od 99 posto. Međutim, trebate samo otići na bilo koju web stranicu o roditeljstvu ili trudnoći i vjerojatno ćete vidjeti nekoga tko će tvrditi da im je test bio pozitivan ili da bi kasnije saznali da je test bio lažno pozitivan ili lažno negativan. Kako to može biti istina, 99 % točnost, a toliko žena tvrdi da su imale lažno pozitivan ili lažno negativan test. Postoji nekoliko razloga zašto žena može dobiti pozitivan rezultat na testu trudnoće kad zapravo nije trudna ili negativan rezultat kada je žena zapravo trudna.

Nepravilno testiranje može dovesti do lažnih rezultata. Kada koristite kućni test trudnoće, vrlo je važno da pročitate upute prije korištenja. Upute za korištenje testa za trudnoću će vam reći u koje vrijeme dana je najbolje uzeti test za trudnoću i koliko dugo test mora trajati. Ponesite sat sa vama da bi bili sigurni da je prošlo dovoljno vremena jer se nekada tri minute mogu činiti kao sat vremena kada nestrpljivo čekate kako bi saznali što vas očekuje.

Prerano ste napravili test. Mnoge žene su nestrpljive da saznaju jesu li trudne ili ne, pa će uzeti test trudnoće prerano no tada se može dobiti lažan rezultat. Ako se test trudnoće radi na prvi dan izostanka mjesečnice test će imati stopu točnosti od 80 posto. To se događa jer razina HCG proizvedena tijekom trudnoće tako rano ne može biti dovoljno visoka da pruži potpuno točan rezultat. Mnogi kućni testovi za trudnoću tvrde da su točni već prvog dana izostanka mjesečnice – ili čak prije. No za najpouzdanije rezultate stručnjaci preporučuju da čekate tjedan dana nakon izostanka mjesečnice.

Rezultati kućnog testa za trudnoću također mogu biti lažni ako u to vrijeme uzimate određene lijekove. Test također može biti lažno negativan ako ste imali spontani pobačaj u ranoj fazi trudnoće. Nazovite svog liječnika pogotovo ako imate i druge znakove poput abnormalnih krvarenja. U nekim slučajevima,žene jednostavno pogrešno interpretiraju rezultate kućnih testova trudnoće, pogotovo ako su vidjeli blijedu dodatnu crtu na testu što se nekada može dogoditi. Najbolji način za otkrivanje točnih rezultate je da koristite dvije različite vrste testa za trudnoću zbog dodatne provjere rezultata.

Istekli ili neispravni kućni testovi za trudnoću također mogu dovesti do lažnih rezultata. Uvijek provjerite datum isteka testa prije testiranja da bi se osigurali točni rezultati. Imajte na umu da se, čak i sa najvišom kontrolom kvalitete, poneki neispravan test za trudnoću može dogoditi.

Ako ste ste dobili pozitivan ili negativan rezultat a niste sigurni jesu li rezultati ispravni konzultirajte se s vašim liječnikom.

Slični članci