Kako napraviti aranžman za groblje

Cvjetni aranžmani su predivan način da ukrasite grob vaših voljenih. Koriste se i aranžmani od prirodnog i od umjetnog cvijeća. Nažalost , mnogi cvjetni aranžmani izgledaju jednako, sa sličnim asortimanom cvijeća te su i skupa opcija ukrašavanja grobova.  Ako želite nešto jeftinije, ali i osobnije što će odgovarati stilu i osobnosti vaših voljenih, možete sami napraviti aranžman od cvijeća koja izaberete. Uz samo nekoliko jednostavnih pomagala možete stvoriti predivan aranžman za ukras posljednjeg počivališta vaših voljenih.

Odaberite bilo svježe ili umjetno cvijeće. Ako imate vrt pun cvijeća uštedjet čete mnogo novca s rezanjem i korištenjem vašeg cvijeća.  Ako ćete koristiti  cvijeće iz vlastitog vrta uberite ih rano u jutro jer  će tako duže zadržati svježinu. Ako kupujete cvijeće iz cvjećarnice tražite izdržljive vrste biljaka jer će te s njima dobiti najveću vrijednost za novac. Geranije, vodenike te maćuhice su jedne od najizdržljivijih vrsta cvjetnica tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.  Gladiole, karanfili i krizanteme su također dobar izbor Ako ste izabrali u vaš aranžman staviti umjetno cvijeće najprije ga isprobajte. Kupite samo jednu ili dvije stabljike i ostavite ih u dvorištu ili na balkonu, da vidite kako će preživjeti sunce i kišu. Ako boja nije nestala ili se puno isprala onda je ovo cvijeće odlično za vaš cvjetni aranžman.

Kupite vazu u koju ćete staviti vaš aranžman. Možete kupiti one jednostavne plastične ili neke keramičke,  te čak možete iskoristiti neku košaru, ovisno o tome što se vama više sviđa. Kupite spužvu za aranžiranje i odrežite je na odgovarajuću veličinu za vašu vazu. Pokušajte je odrezati što točnije da bi savršeno pristajala u vašu vazu jer će tako vaza biti stabilnija. Potopite spužu za aranžiranje u vodu na petnaest minuta, nakon čega je stavite u vazu.  Odaberite glavno cvijeće za vaš aranžman i odrežite im stabljike na veličinu koju bi htjeli za vaš aranžman. Gurnite stabljike u spužvu za aranžiranje u položaj koji želite. Napravite osnovnu ideju s cvijećem po vašem izboru. Najveće cvijeće i ono najživljih boja stavite u sredinu. Dodajte zelenilo, kao što su listovi ili sparožina, vašem aranžmanu za ljepši dizajn, te ga iskoristite da bi prekrili rub vaze i popunili prazninu oko većeg cvijeća. Ono manje cvijeće iskoristite da bi dodali živost u ostatak aranžmana.

Zapamtite vi ste kreativni um iza vašeg dizajna cvjetnog aranžmana. Stvorite najprije ideju u glavi ili na papiru te smislite kako je realizirati. Za središte vašeg aranžmana možete izabrati neko visoko cvijeće živih boja no ako to nije vaš stil, postoji još mogućnosti koje možete izabrati. Možete iskoristiti neku granu koju pronađete u prirodi i ostatak aranžmana uskladiti s njom. Granu ili čak trs vinove loze smjestite u sredinu cvjetnog aranžmana, te dodajte neko cvijeće, kao što su karanfili ili krizanteme i  malo zelenila da upotpunite izgled. Pođite u šetnju šumom ili parkom i inspirirajte se.  Možda čak pronađete neko grmlje ili grančice koje možete iskoristiti. Izaberite boje koje želite upotrijebiti i radite u sladu s tim. Ako zbilja želite upotrijebiti ljubičasto cviječe, možete mu dodati neko bijelo cvijeće, malo zelenila i imate divan kontrast. Ako ne znate koje bi cvijeće išlo najbolje u vaš cvjetni aranžman, isprobavajte različite mogućnosti, to je jedini način da otkrijete što će vam se najviše svidjeti. Ne zaboravite, najvažnija stvar je da budete kreativni.

Slični članci