Kakav toaletni papir Hrvati vole

Tržište papirnih proizvoda prolazi polaganu evoluciju razvijajući se u smjeru mekših, višeslojnih toaletnih papira (jamačno na radost proizvođača), uz daljnju penetraciju kuhinjskih brisača. I dok papirnate maramice teško mogu naći zamjenu, pogotovo u zimskih mjesecima, salvete su “najizloženije” promjenjivim navikama kupaca, koji ih dijelom supstituiraju  upravo kuhinjskim brisačima.

No imajući u vidu izniman rast prodaje salveta intenzivnih boja, čini se da dobro pogođen dezen i boja uvijek imaju svoga kupca (ne jedanput mi je draga stavila u kolica paket salveta uz tihi komentar “ove su krasne proljetne” ili “savršeno idu uz nov stolnjak”).

Druga značajka ove kategorije je visok udjel privatnih robnih marki – u svim grupama proizvoda privatne robne marke su vodeće. Kupci ih, naime, percipiraju “jednako kvalitetnima” poput proizvođačkih marki. Uz pristupačnu cijenu nije ni čudo da “vladaju” papirom. Čini se da je tajna uspjeha u formuli “cijena + mekoća + dezen/boja”.

Kad se sve zbroji, čini se da su papirni proizvodi samo minimalno “stradali” u krizi, a s obzirom na potražnju za “mekšim” i “ljepšim” artiklima, nije preoptimistično navijestiti pozitivne financijske rezultate unatoč rastućim udjelima trgovačkih marki.

Za toaletni papir najzanimljivija je podjela prema slojevitosti. Hrvati vole mekano, više od srednjoeuropskog prosjeka. Pritom mislim na to da najveću prođu imaju troslojni papiri s čak 60% prodaje po komadu u posljednjih godinu dana, dok dvoslojni ostvaruju nešto ispod 29% (koji čine najveći dio tržišta u većini susjednih zemalja), jednoslojni čine 10%, a višeslojni 2% (ujedno višeslojni bilježe visok rast, dok ostali stagniraju ili padaju).

Ipak, postoji rješenje kako barem malo ublažiti stres. Toaletni papir Olala dostupan je svakom građaninu, a ugostiteljima, hotelijerima, javnim ustanovama, bolnicama donosi sigurnu uštedu. U vremenu kada je ušteda svake kune bitna, kada je toaletni papir u pitanju, odsad možete i dalje luksuzirati. Za to se pobrinula hrvatska tvrtka Tardi čiji proizvod Olala toaletni papir omogućuje da se i najveći siromah osjeća kao milijarder. Svjetska kvaliteta, cijena prilagođena hrvatskom džepu – toaletni papir Olala!

Slični članci