Nakit za zube

Iz mode nikada ne izlazi nakit. Gotovo da ne postoji dio tijela gdje se ljudi nisu kitili nakitom. Ni zubi nisu pošteđeni. Nakit na zubima nije nikakva novina. Još u prošlosti Maye su voljele ukrašavati svoje zube ornamentima. Danas sve veći broj mlađe populacije stavlja cirkon na zube.

Stavljanje nakita na zub je kozmetički zahvat i nije štetan za zube i zdravlje. Kristalići različitih boja kao što su pravi dragi kamen ili cirkonij (poludragi kamen) predstavljaju zubni nakit. Oni su napravljeni posebno za zube, a proizvode ih tvrtke koje proizvode dentalni materijal.

Kada se stavlja nakit na zub, stomatolog koristi materijal koji se i inače koristi u stomatologiji. Zub, odnosno zubna caklina, se ne oštećuje jer se zub ne brusi. U stomatološkim ordinacijama nakit se na zub lijepi posebnom tehnikom, odnosno veže se na zub kemijskim vezama pomoću ljepila koje se inače koristi kod izrade plombi. Postupak traje do 15 minuta i u potpunosti je bezbolan. Najčešće se nakit stavlja na gornje prednje zube, na zdrave zube, na zube bez karijesa. Nakit se može ugraditi i na krunu umjetnog zuba.

Bez sumnje, nakit na zubu privlači pažnju, osobito kad se osoba nasmije i kada zubni nakit diskretno zasvjetluca. Zubnim nakitom se mogu prikriti mane na zubima kao što je iskrivljeni zub.

Nekoliko godina nakit može stajati na zubu. Potrebno je temeljno održavati oralnu higijenu, osobito oko zubnog nakita radi karijesa.

Kada osoba poželi skinuti zubni nakit to može učiniti kod stomatologa. Postupak je lagan i bezbolan. Nakon skidanja nakita površina cakline zuba ostaje nepromijenjena.

Obavezno se zubni nakit treba stavljati kod stomatologa, a ne kod kozmetičara. U kozmetičkim salonima se koristi nekompatibilan nakit koji nije predviđen za ugradnju u usnu šupljinu, a i kozmetičari su prošli samo tečaj za ugradnju zubnog nakita. Definitivno bi trebali paziti na svoje zube.

Sponzorirani članak
Stomatologija Zagreb

Slični članci