Zašto mi je potrebna SEO optimizacija?

SEO optimizacija, engleska skraćenica za Search Engine Optimisation, ili optimizacija web stranice za pretraživače je niz procesa i postupaka koji se provode u cilju unapređenja i promocije pozicije vaše web stranice na internet pretraživačima. Ako se pitate zbog čega vam treba bolje mjesto na internet pretraživačima, odgovor je jednostavan: bolja pozicija automatski znači i više posjetioca. Vidova optimizacije je jako mnogo, od riječi koje se nalaze na vašoj stranici od kojih zavisi vaša pozicija za određene ključne riječi, pa do drugih načina za bolje pozicioniranje poput linkova do vaše stranice na drugoj web stranici. Jednostavno, SEO optimizaciju možemo definirati kao niz koraka koji strukturu vaše web stranice prilagođavaju na taj način da je algoritam web pretraživača razumije.

Važno je znati da se SEO optimizacija ne provodi samo zbog algoritma za pretraživanje stranica na raznim web pretraživačima – nego i zbog običnih, stvarnih posjetioca. Ako web pretraživač razumije vašu stranicu, lakše će njenu strukturu razumjeti i sam posjetioc i mnogo će se lakše na njoj snaći. Također, bitno je da shvatite da najveći broj posjeta, gotovo njih 80%, donose pretraživači – kao što su Google, Yahoo, Bing i drugi, čisto zbog toga što 80% korisnika interneta za dolazak do informacija koristi striktno internet pretraživače.

Web pretraživače je jednostavno shvatiti – oni korisnika interneta koji traži određeni pojam ili proizvod upućuje na odgovarajuću stranicu. Dakle, pretraživači su putevi do vaše stranice koji omogućavaju korisnicima da vas pronađu. Ako stranica ne može biti pronađena na pretraživačima automatski propuštate ogroman broj potencijalnih posjetioca putem pretraživača. Ako se pitate kako to posjetioci putem pretraživača pronalaze vašu stranicu, odgovor leži u unuošenju tzv. ključnih riječi pretrage. Zbog toga, važniji dio SEO optimizacije predstavlja pametan i pravilan odabir ključnih riječi za koje želite biti kvalitetno pozicionirani na stranicama web pretraživača.

Sponzorirani Članak
SEO Optimizacija Sajta

Slični članci