Firefox vam je spor – evo rješenja !

Mozda ste i vi primijetili kako je vas (mozda ipak koristite neki drugi browser 😉 ) omiljeni browser postao spor u novijim verzijama, narocito nakon verzije 4.

Ne znam zasto se ovo desilo, ali je Mozilla ocito negdje u necemu pogrijesila i sa necim znacajno usporila ovaj trenutno najpopularniji browser.

Ima li rjesenja za ovu sporost (nekada je potrebno po 10 sekundi da otvori novi prozor) ?

Naravno da ima, zato sam ja ovdje da vam pomognem.

Pokrenite FIrefox, i u adress bar napisite “about:config” (obavezno BEZ navodnika, ovo se odnosi i na sve daljnje navodnike u tekstu) , nakon toga ce vam se pojaviti prozor u kojem vas pita da li to zbilja zelite, nakon toga kliknite na “I’ll be careful, I promise” .

Dobit cete ogromnu listu postavki, ali vas zanima samo njih nekoliko.

Na vrhu u filter napisite “network.http”, i pojaviti ce se samo nekoliko postavki.

Kliknite dva puta na “network.http.pipelining” da promijenite vrijednost  u true .

Kliknite dva puta na “network.http.pipelining.maxrequests” i u dialog box unesite vrijednost 8 umjesto defaultnih 4 .

Kliknite dva puta na “network.http.proxy.pipelining” da promijenite vrijednost u true .

Sada u filter upisite “browser.sessionstore.interval” , kliknite dva puta na ovu postavku i u prozor upisite 120000. Sa ovim podesavamo koliko cesto ce Firefox praviti tzv. session restore save point, tj. koliko cesto ce Firefox snimati stanje da bi u slucaju greske mogao ponovo otvoriti sve vase tabove i web stranice koje su bile otvorene prije nego se greska dogodila. Promijenom ove vrijednosti na 120000, promijenili smo ovo snimanje sa 10 sekundi na 2 minute (ovo trosi dosta memorije, pa smo mu na ovaj nacin olaksali).

Kilknite desnim dugmetom misa na stranicu s postavkama i odaberite “New->Integer” . Unesite ime “nglayout.initialpaint.delay” i zatim kliknite na OK. Odredite da Integer Value bude 0 , i kliknite na OK .

Nadam se da sam vam pomogao sa ovim malim trikom !

Citamo se i dalje !

Procitajte jos ovakvih korisnih clanaka na http://no1tutorials.netSlični članci