5 osnovnih pravila web dizajna

Ukoliko bi u nekoliko pravila trebalo dati neke osnovne smjernice o web dizajnu danas veoma aktualnoj temi, a za neke i veoma unosnom zanimanju to bi svakako bila ova pravila.

Vaš web sajt treba biti čitljiv
Ovo pravilo je sa pravim razlogom na prvom mjestu ove liste. Šta ovo znači? Tekst i boja pozadine na kojoj je ispisan tekst treba da budu odabrani veoma pažljivo. Nikada ne treba za pozadinu izabrati boje koje su opskurne i sa koji se tekst teško čita. Tamne slova na svijetlim pozadinama dobar su izbor, dok u suprotnom slučaju svijetlih slova i tamne pozadine trebate razmisliti o nekoj drugoj kombinaciji. Pored ovoga dobro je razmisliti i o veličini teksta. Niti tekst smije da bude pisan prevelikim, kao ni premalim slovima. Treba naći neku zlatnu sredinu.

Tekst treba da bude poravnan lijevo, a nikako prema sredini, osim ako ne govorimo o tekstu pjesama ili naslovima. Želite da se posjetioci vašeg sajta osjećaju udobno i da ne naprežu organe vida.

Olakšana navigacija
Navigaciji i olakšanom snalaženju na web sajtu potrebno je posvetiti dosta vremena. Stoga sve od linkova do dugmića, tabova treba biti pregledno. Teksturu, pozadine, specijalne efekte je stoga potrebno veoma pažljivo odabrati. Boje linkova trebaju biti bliske i poznate vašim posjetiocima. Recimo plavi linkovi označavaju stranice koje nismo posjetili, dok ljubičasti ili narandžasti označavaju one koje jesmo. Svi linkovi u tekstu bi trebali biti, u neku ruku, naglašeni i to bojom, boldovanjem i sl. Držite se pravila od 3 linka. Vaši posjetioci bi trebali naći sve u samo tri linka na vašoj stranici.

Vaš sajt treba lako pronaći na netu
Kako vas vaši posjetioci pronalaze? Mit kojih se mnogi drže slijepo „Ako ga sagradite, doćiće“ većinom u realnosti ne važi. Ljudi neće doći na vaš sajt ukoliko ne uradite neki oblik promocije. Isto tako web dizajn treba da misli i na pretraživače. Nimalo koristi od specijalnih efekata i prelijepih boja ukoliko naprosto posjetioci ne dolaze jer pretraživači ne mogu da pročitaju sadržaj vašeg sajta.

Koezistentnost izgleda i dizajna
Poput štampanih časopisa, dokumenata, brošura svi grafički elementi na vašem sajtu trebaju biti postojani. Od toga ne bi trebalo mnogo odstupati pogotovo kada je riječ o fontovima, naslovima, meniju i sl. Isti slučaj je i sa pozadinama te bojama pozadina koje koristite.

Sajt treba da bude poput formule 1
Pretjerani efekti, boje, preveliki fajlovi utiču na brzinu učitavanja sajta. Zamislite naljepši automobil koji je napravljen od čelika, a u prtljažniku imate nekoliko tona čistog betona. Nećete stići prvi na utrci? Ukoliko se u dizajnu ne misli na brzinu sajta, kasnije možemo očekivati velike probleme. Stoga uvijek provjerite brzinu učitavanja i mislite na one koji imaju najsporiji interent. Ne želite da korisnik poželi da ode sa sajta jer mu se čini da sve predugo traje. U tom slučaju korisnici neće ni vidjeti ništa od tog prelijepog dizajna. Provjerite brzinu preko googlovog alata.

Na kraju prije nego se odlučite da redizajnirate ili tek nanovo izgradite svoj sajt, obavezno razmislite o svemu što smo ovdje pisali. Ako se razimšljate o web sajtu koji će unaprijediti vaš posao, obavezno razmislite o svemu i zatražite savjet od stručnih lica.

Dizajn Studio

Slični članci