Zašto se zdravo hraniti

Civilizacija ima jako puno prednosti, izbor hrane je svakako jedan od njih. Hrane se proizvodi više nego ikad, gladi je sve manje no glad nije jedini problem vezan uz hranu. Veći dio civiliziranog svijeta bori se sa pretilosti i sa različitim bolestima izazvanim ili potpomognutim lošim načinom prehrane.

neka-zdrava-hranaU zadnje vrijeme pitanje zdrave prehrane postaje sve važnije zbog toga što je na tržištu sve više nezdrave, umjetne hrane sa umjetnim bojama, konzervansima i velikim količinama rafiniranog šećera.

Dakle, zdrava prehrana više nije pitanje ukusa nego zdravlja. Jedući zdravo smanjujemo mogućnost obolijevanja, poboljšavamo opće stanje organizma jer unosimo sve što je organizmu potrebno za kvalitetno funkcioniranje i pogotovo razvoj dok smo u mlađem životnom dobu.

Osim ovoga, nezdrava hrana često izaziva ovisnost, pogotovo slatkiši i slastice mogu biti neodoljivi. Razlog tome je kemijska reakcija koju u organizmu izaziva konzumiranje namirnica sa rafiniranim šećerom.

Zdravom prehranom držimo liječnike daleko od sebe, imamo kvalitetnu tjelesnu težinu i naš organizam funkcionira optimalno. Dokazano je da su ljudi na nezdravoj hrani puno bezvoljniji, manje se kreću i lošije se osjećaju. Uživaju samo tijekom konzumacije hrane no istog trenutka kada se prestane jesti ugoda prestaje i počinje bol.

Postoji jasna povezanost između zdrave prehrane i fizičkog vježbanja iako ako se samo hranimo zdravo imamo puno veće šanse biti zdravi nego ako samo vježbamo. Naravno, kombinacija zdrave prehrane i vježbanja je optimalna za naš organizam.

Hraneći se zdravo naše se osjetilo okusa prilagođava zdravoj hrani te nam ona počinje više prijati a tek ako tada uzmemo nešto sa nezdravog repertoara shvaćamo koliko je to pogubno za naš organizam.

Ako se samo tjedan dana hranite svježim voćem i povrćem ili tek malo termički obrađenim i nakon toga pojedete nešto što spada u junk food, gotovo trenutno ćete se osjećati loše od toga.

Što je zdravo za nas? Svatko  od nas je poseban tako i izbor hrane treba biti prilagođen osobno nama. Postoji puno klasifikacija po kojima se to radi, neke od njih su tipovi tijela, prehrana po krvnim grupama itd. Bilo bi najbolje za svakoga da pronađe svoj idealan način prehrane eksperimentirajući od kojih se namirnica osjeća najbolje i koje kombinacije mu odgovaraju. Treba prepoznati svaki neodgovarajući sastojak jer ako smo slučajno alergični na nešto makar to bila i jako slaba alergija, ne trebamo to konzumirati bez obzira koliko ta namirnica glasi za zdravu.

Zdrava prehrana nisu dodaci prehrani bilo u obliku vitamina ili minerala ili nekih od bezbroj proizvoda na tržištu. Zdrava hrana je prvenstveno prirodno uzgojena, hrana s kojom se nije manipuliralo, bilo to meso, voće ili povrće.

Trudite se za vlastitu prehranu koristiti što zdravije i prirodnije uzgojenu hranu, no i ako niste u prilici naći nešto prirodno, puno je bolje izabrati povrtni obrok nego se okrenuti pekarnama ili lokalima gdje se prodaje brza hrana.

Slični članci