Što najviše deblja

Slijede klasične krive odluke i percepcije ishrane vezane uz gubljenje kilograma:

A)     „Izbaciti ću tijesteninu i jesti voće.“ = 100 grama tjestenine sa svježim rajčicama-400 kcal; 4 jabuke-450kcal. Treba uzeti u obzir da tjestenina, za razliku od jabuka, daje osjećaj sitosti.

B)     „Pojesti ću pola porcije“ = 100 grama tjestenine-400 kcal; 50 grama tjestenine i 30 grama ulja-470kcal. Masnoće ne samo da nedaju osjećaj sitosti, već neutraliziraju okus hrane što dovodi do povećanog unosa hrane.

C)     Sladoled može zamjeniti ručak: To nije u potpunosti krivo jer sladoled sa nutricionističke strane je kompletna namirnica, ali nema mogućnost dati osjećaj sitosti koje obično daje „uobičajena“ hrana koju se jede za glavne obroke. Što može prouzrokovati osjećaj gladi što dovodi do kasnijeg prežderavanja. Prepouka je dakle jesti sladoled kao mali međuobrok, ili desert kad se jede vani jer iako je sladoled kaloričan, nije toliko kaloričan koliko većina kolaca i deserta.

D)     Pizza deblja:Pizza je odličan kompletan obrok jer sadrži ugljikohidrate, bjelančevina i masnoće. Najbolji izbor bi bile one pizze koje sadrže puno povrća jer biste tada obogatili obrok vlaknima i vitaminima.

E)      Krekeri debljaju manje od kruha:50 grama krekera-210 kcal; 50 grama kruha-130 kcal. Vrijedi upravo suprotno! I kruh je prirodniji i zasitan.

F)      Keksi i slatkiši bez šećera ne debljaju:ovi proizvodi ne sadrže saharozu („običan“ šećer), ali imaju druge šećere. Uz to, postoji oipasnost da pojedete previše misleći kako ne debljaju. Savjetujem da pogledate nutritivne vrijednosti takvih proizvoda i usporedite ih sa „običnim“ varijantama tj. onima koje sadrže šećer. Sami ćete lakko doći do zaključka…

G)     „Ne koristim maslac, samo ulje“: 100 grama ulja (maslinovo i suncokretovo)-900 kcal, 100 grama maslaca-730 kcal. Dakle, sa čisto kalorijskog aspekta, maslac je bolji izbor, iako su masnoće životinjskog podrijetla štetnije jer sadrže manje količine tzv.“zdravih“ masnoća.

H)     „Koristim med umjesto šećera“: med i smeđi šećer jednako su kalorični kao i bijeli šećer. Jedino što su manje obrađeni od zadnje navedenog tj. zdravljiji.

To su samo neke zablude vezane uz dijetalnu prehranu. Ključ uspiješnog skidanja suvišnih kilograma sakriva se u količinama odnosno, može se jesti sve, ali umjereno.

Slični članci

  • Da li grožđe deblja? Odgovor na ovo pitanje je „apsolutno ne“. Grožđe je zapravo jedno od zdravijeg voća i preporuča se […]
  • Da li lubenica deblja Lubenica ima puno kalorija, no znači li to da ona deblja? Ili lubenica pak može pomoći pri […]
  • Da li kava deblja Kava, sama po sebi, uopće ne deblja. Bilo da se nalazi u obliku instant kave ili mljevenih zrna […]
  • Da li šljive debljaju Šljive su voće niske kalorijske vrijednosti koje sadrži vitamine, minerale i aminokiseline. One […]
  • Da li riža deblja Kada se priča o riži o njenom učinku na zdravlje i debljanje odmah nastane ogromna siva zona […]
  • Deblja li šipak Šipak je jedna od onih namirnica koje većina ljudi voli. Svi koji ga jedu vjerojatno odmah pomisle […]