Proteini u jajima

Koliko puta ste pogledali neki film borilačkih vještina kao što je recimo Rocky ili neki slični kada glavni glumac nakon napornog treninga dođe doma, razbije par jaja u čašu i onda to sve fino popije. Naravno da malo pretjeruju no jaja su izuzetno bogata proteinima. Svi koji idu u teretanu i bave se povećanjem svojih mišića znaju koliko jaja imaju proteina i koliko je bitno nakon svakog treninga pojesti nekoliko jaja. Za sve koji se bave nekim sportom, a to ne znaju, u ovome članku moći će pročitati koliko su jaja bitna u našoj prerani i koliko sadržavaju proteina potrebnih da bi se naši mišići modelirali po želji. Jaja kao takva nemaju neku zamjenu u drugim namirnicama i moraju se koristiti gotovo svaki dan. Nisu skupa i ne postoji razlog zašto ih ne biste koristili. Prvo sa čime ćemo krenuti je način na koji jaja možete unijeti u svoj organizam.

RECEPTI

Jaja naravno možete unijeti u svoje tijelo na jako puno načina. Prvi i najzdraviji način je ako jedete jaja poslije treninga. Njih je tada najbolje skuhati. Jednostavno stavite nekoliko jaja u vruću vodi i kuhajte par minuta. ogulite ih i spremni ste za konzumirati najbolju namirnicu koju možete nakon teretane ili nekog drugog sporta. Ako jedete jaja ujutro prije posla kako bi bili nahranjeni proteinima tokom dana, možete si napraviti kajgana jaja. Razlupajte par jaja, stavite u tanjur i zamutite. Nakon toga izlijete ih na tavu i pečete 3 minute. Isto tako možete napraviti jaja na oko. Njih jednostavno razbijte na rub tave koja je puna vrućeg ulja i izlijte ih u tavu. Ovo također traje svega tri do četiri minute. Ovo su bila tri najosnovnija savjeta kako jaja možete vrlo brzo i vrlo lako pripremiti i tako ih konzumirati u svoje mišiće kako bi oni narasli i postali detaljniji. Jaja također možete paširati, napraviti na benediktinski i slično, no okus je uvijek skoro isti, a pošto ih radite na ulju vrijednost kalorija i proteina koje unosite je gotovo ista.

VRIJEDNOSTI JAJETA KAO NAMIRNICE

Jaje ćemo sada analizirati tako da vidimo hranjivu vrijednost svih sastojaka koji se nalaze u jednom jajetu. Sada ćemo također vidjeti koliko to koristi našem organizmu. Jedno prosječno jaje koje možete koristiti svaki dan ima prosječno 33 grama. Od toga 3.5 grama su čisti proteini i 0.25 grama su karbohidrati. Jedno jaje sadržava gotovo 20 kalorija što je u prenesenom značenju gotovo ništa. Vrlo bitna stvar koju morate znati je da jaja ne sadržavaju apsolutno ni malo kolesterola. Dakle za sve one koji imaju problema sa kilogramima i kolesterolom, jaja su odlične namirnice za vas. Jaje u prirodi kada se iznese, sadži 90 % vode. Ostali sastojci u njemu su vitamini, minerali, proteini i glukoza. Kao takvo jaje je prije nego li se napravi na bilo koji način zbilja odlična namirnica koju svatko može konzumirati.

KORISNI SAVJETI

Za sve one koji su odlučili konzumirati proteine iz jaja, postoji nekoliko stvari oko kojih se morate brinuti. Jaja kao i  sve ostalo što je hranjivo ne smijete jesti previše. Nije dobro ako pojedete 20 jaja dnevno. Vaš organizam jaja neće dobro prihvatiti. Koliko god jaja bila hranjiva i puna proteina, dosta često teško padaju na želudac, i mogu dovesti do neželjene situacije u vašem probavnom sustavu. Stoga jaja morate količinski jesti vrlo pametno. Također nemojte jaja kombinirati sa nekim masnim namirnicama, jer tako pobijate sve one dobre sastojke koje smo vam nabrojali da jaja sadrže. Masnoće će sve te namirnice pobiti i nećete imati toliko koristi.

Ovo su dakle bili svi savjeti i svi načini kako da si pripremite jaja i koliko ona zapravo vrijede. Morate znati da su jaja jako hranjiva namirnica i da ju morate koristiti u svakodnevnom životu.

Slični članci