Koliko se kuhaju kesteni

Ovu jesensku poslasticu svi obožavaju i bilo bi idealno kad bi rasla cijelu godinu. Nažalost, u njoj možemo uživati samo za vrijeme prevrtljive jeseni. Možda je tako i bolje, jer da ih imamo priliku jesti svaki dan ne bi nam sigurno bili toliko posebni! Osim što su vrhunskog okusa, imaju veliku nutricionističku vrijednost jer su puni proteina, imaju malo masnoća i uopće ne sadrže kolesterol. Također, imaju puno dijetalnih vlakana, što je jako dobro za vašu probavu, a sadrže i dobru količinu željeza, cinka i kalcija. I najzanimljivije od svega – jedna porcija kestena sadrži jednaku količinu vitamina C kao i limun! Odlično, zar ne? Upravo po vitaminu C se razlikuje od ostalih orašastih plodova, ali i po tome što ima niži udio masti i visoki udjel škroba, kojeg u sirovu sjemenu ima čak 44 posto.

Ako ne znate kako ih pripremiti i koliko se dugo kuhaju, onda nastavite čitati ovaj članak jer ćemo vam mi otkriti sve što trebate znati! Kesteni se pripremaju jednostavno, tako da čak i ako niste spretni u kuhinji, ovo ćete bez problema pripremiti! Postoji nekoliko načina, a vi sami izaberite onaj koji vam najbolje odgovara. No, kod kupnje kestena obavezno pazite da su plodovi veći i sjajniji, te da nemaju rupica na sebi, jer bi to moglo značiti da imaju u sebi ličinke i da su sasvim beskorisni.

Bilo koji način izabrali, najprije uzmite kestene koje ste kupili ili pak pronašli i s oštrim nožem zarežite im koru. Na taj način će ih biti lakše poslije oguliti i nećete se trebati puno mučiti. Nakon toga, kestene možete pripremiti na štednjaku, ali i u mikrovalnoj. Ako želite onaj jednostavniji način, stavite kestene na tanjur i stavite ih u mikrovalnu na dvije ili tri minute. I to je to – gotovo! Izvadite ih ih mikrovalne i pustite da se ohlade prije nego navalite na njih. Ako ih želite pripremiti u pećnici, trebat će vam nekih 25 minuta, a kuhanje na štednjaku iziskivat će tek nekoliko minuta. Zagrijte vodu i kad proključa u nju ubacite kestene na nekoliko minuta. Koju god opciju izaberete nećete pogriješiti – kesteni će u svakom slučaju biti odlični! Budite pažljivi i nemojte zaboraviti da se kesteni nalaze na štednjaku ili u mikrovalnoj, jer bi kesteni mogli zagorjeti, pa ćete ostati bez ukusne poslastice!

Slični članci