Kako zamjesiti tijesto

Danas ako se uopće želite nazvati kuharom ili kuharicom na bilo kojoj razini morate znati da jako puno jela treba baš jednu namirnicu. Možda ne namirnicu nego smjesu. Ta smjesa je tijesto. Kako najbolje napraviti tijesto? Tijesto možemo napraviti za veliki broj stvari, i za jako puno recepata. No nešto treba znati. Za svaki recept tijesto se radi drugačije i dodaju se drugačiji začini. Cilj ovog članka je da savladate najosnovnije stvari, kako u osnovi tijesto treba zamijesiti. Što vam je sve potrebno i kako vi morate mijesiti tijesto da ono ispadne onako kako ste zamišljali i onako kako vam treba. Tijesto danas najčešće koristite ako radite kruh, pizzu, lasagne, tjesteninu i različite stvari. Bitno je to da se tijesto uvijek radi na isti način. Kasnije ga onda prilagođavate svome receptu i radite ono što vam je potrebno kako bi neka od vaših delikatesa bila fina vama i vašim bližnjima. Početi ćemo od toga koje su vam sve namirnice potrebne kako bi ste uopće mogli raditi tijesto. Nemojte smetnuti sa uma da je ovaj članak namijenjen onima koji prvi puta u životu rade tijesto, a ne onima koji su već iskusni u kuhinji i nazivaju se dobrim u spremanju jela.

NAMIRNICE KOJE SU VAM POTREBNE ZA NAPRAVITI TIJESTO

Prva i naravno osnovna namirnica vam je svakako brašno. Pošto ste novi u kuhinji i ne znate što se sve događa oko vas i kako se treba odlučiti koje brašno koristiti, pitajte onoga koji vam je dao recept ili jednostavno objasnite gospođi u trgovini za što vam brašno treba. Onda ćete saznati treba li vašem jelu oštro ili pak glatko brašno. Druga namirnica je svakako jaje. Jedno ili više ovisi o tome koliku količinu radite i za koliko ljudi kuhate. Za obično tijesto sa recimo 200 dkg brašna potrebno vam je jedno obično jaje koje će to brašno povezati i napraviti smjesu koja će kasnije postati tijesto. Dalje što vam je potrebno je svakako voda. Sa vodom ćete moći povezati sve vaše sastojke i biti će vam lakše napraviti smjesu koju radite. Zadnji sastojak je svakako sol koja će osim što će dati okus vašemu jelu, izbaciti gorčinu koja bi se napravila u vašoj smjesi. Namirnice koje možete dodati kako bi vam tijesto bilo što ukusnije su recimo maslinovo ulje, malo šećera, smeđi šećer i slično. Svakako provjerite i raspitajte se što bi vam koristilo. Sada kada znate sve namirnice sljedeći korak je taj da saznate kako tijesto trebate umijesiti da se ono digne i da postane smjesa koja će se moći razvući i uz koju ćete moći napraviti vaš recept.

KAKO ZAMIJESITI TIJESTO

Scenarij koji će se vjerojatno dogoditi ako prvi puta pokušavate umijesiti tijesto je taj da će vam kuhinja izgledati kao da se u njoj raspuknula bomba. Vjerujte, niti odjeća vam neće izgledati ništa bolje, stoga se nemojte obući kao da idete u kafić, nego stavite pregaču i obucite se jednostavno. Razlog je taj što će brašno biti na sve strane, voda po cijelome stolu i tako dalje. Prvo što morate napraviti je da stavite brašno u nekakvu posudu. Plastičnu ili ne nije bitno, kakvu god imate kod kuće. Nakon toga dodajte jedno jaje unutra. Kada ste to napravili dodati ćete vodu i malo soli. Sada ćete dobiti ogromnu količinu nereda u jednoj posudi i na vama je red da nešto od toga stvorite. Možete koristiti nekakva pomagala, no prava stvar je u tome da rukama umijesite to tijesto. Sada rukama sa svih strana primite to tijesto i umijesite ga. Gnječite, stišćite, okrečite na sve moguće strane. Prvi korak je daj da napravite čvrstu smjesu. Sljedeći korak je da to što ste napravili ostavite na miru nekih sat i pol do dva sata. Sada će to tijesto postati malo čvršća smjesa koju ćete izvaditi. Na stol pospite brašno i tijesto morate barem 10 minuta mijesiti tako da jednu stranu prebacujete preko druge i stvarate čvrstu kuglastu smjesu. Nakon 10 minuta vaše tijesto je spremno za drugo stajanje. Sada ga ostavite 2 sata na sobnoj temperaturi ali pokrijte tu posudu krpom. Vaše tijesto se sada diglo i spremno je za uporabu.

ŠTO SVE MOŽEMO SA TIJESTOM

Možete različite stvari. Možete koristiti to tijesto za pravljenje kruha, možete omotati hrenovke tim tijestom, možete napraviti razne oblike i dodati razne začine i na tom temelju staviti u pećnicu. Možete raditi što vas god volja jer vi ste ti koji ste napravili to tijesto i na vama je da odlučite što ćete dalje napraviti sa njim. Kada odlučite stavite svoje tijesto u pećnicu i uživajte u vašoj delikatesi kada bude gotova.

Slični članci