Kako umjesiti kruh

Ova tema može vam koristiti odlično u sljedećih nekoliko situacija. Ako volite kruh, no svaki kruh koji kupite u pekarni vam nije finog okusa. Naravno da ima i onih koji su boljega okusa no takvi koštaju malo više novaca i ne daje se svakome 15 kuna za jedan kruh. To je dakako i drugi razlog zbog kojega bi napravili svoj domaći kruh. Kruh koji kod kuće napravite za 15 kuna je kruh koji će se umnožiti 5 puta. Dakle dobiti ćete 5 kruhova za jedan u dućanu. U zdanje vrijeme postoje neke naprave koje će vam napraviti kruh umjesto vas, zovu se pekači kruha. Takve stvari neće vam koristiti previše. Osim što su iznimno skupe, vaš kruh nikada neće imati okus kakav bi ste vi htjeli da ima, nego će imati okus onoga kruha iz pekare ili iz dućana. Da se vratimo na recept prvo što morate napraviti za kruh je naravno umijesiti tijesto koje će kasnije postati kruh odličnog okusa za vas i vašu obitelj. Prednosti toga što ćete raditi kruh kod kuće su osim financija i okusa, to što vam se kruh neće pokvariti drugi dan, nego će moći stajati sve dok ga ne pojedete za razliku od onoga kruha koji kupite i drugi dan postane pljesniv. Kako napraviti tako fini domaći kruh naći ćete u nastavku teksta.

TIJESTO ZA KRUH

Prvo i najvažnije što morate napraviti za tijesto je da odaberete oštro brašno. Sada ćete pripremiti kvasac i dodati ga u brašno. Kada ste to napravili morate oblikovati smjesu kojom se trenutačno borite. Ovo što ćete trenutno morati napraviti biti će dosta teško. Tijesto prvo spljoštite na površinu namazanu brašnom i onda jednom rukom prebacujte jedan dio tijesta preko druge strane. To će vam postati dosta naporno, no to morate napraviti i nemojte prestati raditi to 10 punih minuta. Kada ste to napravili sada morate ostaviti tijesto da miruje i da se podigne. Oko 2 sata. Tijesto stavite u neku posudu koja će biti namazana uljem. Nakon toga slijedi drugi dio. Tijesto će sada bit u malo drugačije obliku. Ponovno ga umijesite u oblik kugle. Sada je trenutak da dodate začine koje volite. Možete dodati i neke dodatke kao što su recimo masline, papričice, češnjak, sve što volite. Kada ste to napravili morate ponovno ostaviti tijesto da se skroz digne i da bude spremno za pečenje.

PEČENJE

Odmah prva stvar na koju morate obratiti pažnju je ta da vam je pećnica dovoljno zagrijana. U slabije zagrijanoj pećnici napraviti će vam se pre tvrda kora i nutrina se neće dovoljno dobro speći. Kada vam je pećnica dovoljno zagrijana stavite svoju smjesu unutra i pecite bez vremenskog ograničenja. Ovoga puta ste vi sat i vi morate odlučiti kada kruh treba izvaditi. Ne bojite se otvoriti pećnicu nekoliko puta i okretati kruh sve dok ne vidite da je tamnije boje i da dobiva čvrsti oblik. Kruh možete okrenuti nekoliko puta, i svaki puta kada ga pritisnete trebali biste dobiti dojam da je kruh šuplji.

POSLUŽIVANJE

Posluživanje kruha je najlakši dio onoga svega što ste morali napraviti. Razlika između kupovnog je ta što vam do pekare treba 5 minuta, a ovaj proces će ipak zahtijevati puno više vremena. No kada ste gotovi i osjetite miris koji se širi iz pećnice vaše zadovoljstvo biti će nevjerojatno. Kruh možete poslužiti naravno uz bilo što. Sve ovisi o sastojcima koje ste dodavali dok ste radili kruh. Domaći kruh najbolje je posluživati uz pršut ili neku vrstu profinjenijeg sira. Isto tako drugi dan će vam taj kruh biti odličan za doručak kako bi namazali nešto na njega, i nekoliko dana uživali u svojoj rukotvorini. Ako vam kruh prvi puta ne uspije onako kako ste zamišljali, nemojte odustajati nego to ponovite nekoliko buta dok vam ne ispadne dobro. Nakon toga svaki puta će vam ispasti dobro.

Slični članci