Kako pripremiti krumpir

Ova ukusna i zdrava namirnica sadrži velike količine vlakana, vitamina C i B6. 100 grama kuhanog krumpira sadrži 85 kcal.
Krumpire je najbolje kuhati bez da ih se oguli prije.jer tako se vitamini i minerali neće izgubiti. Dovoljno ih je dobro oprati prije nego što se stave kuhati. Kožu možete oguliri nakon kuhanja, dok su krumpiri još topli što je i puno jednostavnije od guljenja sirovih krumpira. Za savršeno kuhane krumpire, stavite iste u hladnu posoljenu vodu i dodajte nekoliko žlice octa koj će pomoći da krumpiri ostanu kompaktni. Kada voda zakuha, ostavi na vatri 20 minuta. Kako biste provjerili jesu li krumpiri dovoljno kuhani, izbodite ih s vilicom:ako ne osjetite tvrde djelove, znači da su gotovi.

Evo kako savršeno ispržiti krumpire i tako napraviti ukusan, hrskavi pomfrit: Potrebno je izrezati krumpire na jednake djelove kako bi se ispržili ujednačeno. Nakon što ste ih izrezali i oprali, dobro ih iscijedite i osušite. Naime, na taj način eliminrate višak škroba što pospješuje da pomfrit bude hrskaviji. Kako biste provjerili je li ulje dovoljno zagrijano za prženje (optimalna temperatura je 180 stupnjeva), uronite u ulje komadic krumpira: ako se oko njega formiraju male loptice, možete započeti. Pržite 10 minuta. Izvadite ih, iscijedite i ponovo uronite u ulje na dvije minute. Za pripremiti pečene krumpire, potrebno ih je izrezati, oprati i dobro iscijediti. Nakon čega ih, zajedno s uljem i maslacem stavite u tepsiju. Pečite ih 30-ak minuta na 180 stupnjeva. Ako želite da vaši krumpiri budu što ukusniji, možete ih staviti kao podlogu za pečenja, odnosno ispod mesa, uz dodatak ružmarina i češnjaka.
Za pripremu pirea, skuhajte krumpire sa korom kako ne bi upile previše tekućine. Ukoliko preferirate kuhati oguljene krumpire, skuhajte ih u mlijeku koje kasnije možete iskoristiti za pripremu pirea.
Ako želite laganije verzije pomfrita ili pečenih krumpira, prokuhajte ih nekoliko minuta prije prženja/pečenja. Na taj način, krumpir će se termički zatvoriti što će uzrokovati manju apsorbaciju ulja i masnoća.

Slični članci