Kako napraviti tijesto za pizzu

© 5thLuna - flickr

Dosta vam je trošenja novca na naručivanje pizze iz pizzerije koja nikada nije točno ono što ste vi htjeli. U nekim slučajevima kora je pretanka, dok je u drugim slučajevima predebela, a onda vam neki sastojci ne odgovaraju ili su stavljeni u nekom nelogičnom razmjeru. Jeste li i vi jedni od onih koji se svaki put nakon što naruče pizzu uhvate za glavu i pomisle da to ipak nisu trebali napraviti jer ćete završiti razočarani, bilo da ćete biti razočarani što vam nešto ne odgovara ili zato što je skupa pizza tako brzo nestala nakon što ste ju dobili. Nakon što pročitate ovaj članak zaboravit ćete na naručivanje pizze jer ćete postati iskusni majstori u pravljenju tijesta za nju. Kad naučite raditi tijesto za pizzu vidjet ćete koliko će vam život postati lakši jer ne samo što ćete samo moći izabrati koje sastojke želite na svoj pizzi i glumiti da ste Jamie Oliver slažući je, već ćete to tijesto moći iskoristiti pravljenje raznih drugih stvari poput Mini pizza ili pizzeta, pizza – muffina ili Calzone. Ovdje ćete naučiti kako jednostavno napraviti ukusnu pizzu u vašem domu.

Postoji mnogo recepta koji vam govore kako napraviti savršeno tijesto za pizzu i na vama je da odaberete koji je pravi baš za vas. Većina recepata će vam reći da vam ponajprije treba kvasac, bilo da je u vrećici ili da je svježi. Upotrijebite 20 grama svježeg kvasca ili jednu vrećicu suhog kvasca i razmutite ga u 2-3 žlice tople vode, u to dodajte 1 žlicu šećera i ostavite da odstoji oko 5 minuta. U jednu zdjelu pomiješajte 320 grama glatkog brašna, žličicu soli, 3 žlice ulja te dignuti kvasac. Dodajte oko 200 mililitara vode te mijesite sve dok ne dobijete mekano tijesto. Dobiveno tijesto pokrijte i ostavite da se diže oko 30 minuta odnosno dok se ne udvostruči. Kad se vaše tijesto podigne razvaljajte ga u kalup i krenite s ukrašavanjem. Razvaljano tijesto u kalupu premažite s već napravljenim umakom za pizzu, ketchupom ili umakom od rajčice. Po tome rasporedite oko 300 grama šunke, 300 grama sira i ostale sastojke koje želite na vašoj pizzi poput gljiva, paprika, maslina, sardina ili pak ananasa. Sir koji stavljate bilo bi najbolje naribati radi boljeg okusa. Ova smjesa biti će dovoljna za jedan originalni lim iz pećnice ili dva manja. Tijesto pecite na 250 °C oko 10 minuta.

Postoje i recepti koji zahtijevaju miješanje 2 različite vrste brašna poput recepta popularnog golog kuhara Jamie Olivera. Prema njegovom receptu za savršenu pizzu treba vam 80 dekagrama brašna (60 dkg glatkog i 20 dkg oštrog),  1.5 vrećica suhog kvasca, jedna žličica soli, te šest decilitara mlake vode. Pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte vodu te mijesite sve dok ne dobijete mekano tijesto nakon čega pokrijte zdjelu u kojoj vam se tijesto nalazi i pustite da odstoji 20 minuta. Ako vam tijesto bude premekano dodajte više brašna, a ako bude preteško za mijesiti dodajte više vode. Razvaljajte tijesto u kalup te dodajte ostale sastojke po želji. Zagrijte pećnicu na 250 °C i pecite 15 do 20 minuta.

Najbolja stvar u vezi tijesta za pizzu kojeg ste sami napravili je ako vam ostane tijesta, uvijek ga možete smrznuti i uštedjeti na vremenu sljedeći put kad se zaželite pizze.

Slični članci