Kada rastu gljive

Gljive su najraspostranjeniji živi oganizmi na Zemlji i iako se procjenjuje da ih ima više od milijun, opisano je tek između 70 i 100 tisuća vrsta. Znanost koja proučava gljive naziva se mikologija, a njezin pokretač bio je sam Aristotel, koji je prvi opisao gljive. Gljive rastu tokom cijele godine, te tako imamo i ljetne, proljetne, zimske, kao i jesenske gljive. Neke od njih su jestive i često se nalaze na našim tanjurima, dok su mnoge otrovne i ne smiju se ni slučajno koristiti kao jelo. Gljive žive na različitim staništima, a uglavnom im najbolje odgovara vlažno tlo, kao i temperatura između 15 i 35 stupnjeva Cezijevih.

Jedna od najpoznatijih gljiva je vrganj, koji raste u šumama. Vrganj počinje rasti već od lipnja, ali njegovo pravo doba je kraj ljeta i jesen. No, postoji više vrsta vrganja i nisu svi jestivi, tako da treba paziti! Još jedna poznata gljiva je lisičarka koja se najčešće javlja u skupinama razbacanim po vlažnim dijelovima bjelogoričnih i crnogoričnih šuma. Ona raste od kraja lipnja pa sve do kasne jeseni. Pri njezinom branju također treba paziti jer je ljudi često znaju zamijeniti s gljivom zvanom Otrovna zavodnica. Jedna od najpopularnijih gljiva je i smrčak. Ako mu vremenski uvjeti odgovaraju, počet će rasti već od sredine travnja, te tako spada među proljetne gljive. Među ljetnje gljive, osim lisičarki spadaju i šampinjoni, jedna od najčeščih gljiva na našim jelovnicima. Najbolje doba za gljive je svakako jesen jer razni faktori poput kiše, rose, kao i povoljne temperature djeluju dobro na njihov rast. Poznate jesenske gljive su bukovača, vrganji, rujnice, maglenka, mrka truba i brojne druge. Iako zima donosi prenisku temperaturu da bi gljive mogle rasti, postoji gljiva imena zimski plamičak, koji raste baš tad. Također, ako je zima nešto toplija, u šumama će se često naći i bukovače i modrikače.
Da zaključimo, gljive znači rastu tokom cijele godine, ali ako želite iskoristiti njihova najbolja svojstva, odaberite kasno ljeto i jesen za njihovu berbu. Isplatit će vam se! No, u svakom slučaju budite pažljivi i ni slučajno nemojte probati gljivu za koju niste sto posto sigurni koja je!

Slični članci