Cijene goriva za plovila u Hrvatskoj

Gosti u Hrvatskoj imaju na raspolaganju vrlo širok izbor različitih tipova plovila za najam. Moguće je odabrati plovilo koje najbolje odgovara veličinom ili performansama zavisno o željama. Nudi se cijela paleta izbora jedrilica i katamarana ili motornih plovila za najam.

U osnovi postoje značajne razlike između navedenih tipova plovila a prvenstveno u samoj potrošnji goriva. Ukoliko želite nešto ekonomičnije provesti Vaš godišnji odmor tada je jedrilica pravi izbor za Vas. Jedrilice kao takve imaju glavni pogon na jedra i porivnu snagu vjetra dok je prisutan i motorni pogon. Riječ je o unutrašnjim brodskim motorima porivne snage u prosjeku između 45-55 KS. Potrošnja goriva takvog tipa motora je ujedno i značajno manja u odnosu na potrošnju znatno jačih motora. Zavisno o snazi samog motora i performansama plovila te vremenskim uvjetima prosječna potrošnja na sat iznosi 5-10 litara. Ukoliko to pomnožimo sa prosječnom cijenom goriva u Hrvatskoj od 10 kuna (cca 1.30 Eur) dolazimo do ukupnog troška oko 50-100 kuna (cca 7-13.-Eur) po satu vožnje. Kod prosječne vožnje na dan od 3-4 sata dolazimo do dnevnog troška između 150-300 kuna. Na tjednoj razni trošak iznosi 1,050.-2,100.- kuna (cca 140-280.- Eur). U konačnici to je ukupno prihvatljiv trošak.

Kada je riječ o motornim plovilima tada su navedeni troškovi znatno veći. Doduše, motorna plovila prosječne dužine 11-12 m imaju u prosjeku dva motora porivne snage u prosjeku 250-350 KS. Trošak goriva raste čak i do 30-60 litara po satu. Kada to pomnožimo sa navedenom prosječnom cijenom goriva tada trošak po satu iznosi vrlo visokih 300-600 kuna. Kod prosječne plovidbe od 2-3 sata na dan tada na tjednoj bazi ukupni trošak iznosi 4,200- 8,400 Kuna. Mnogo više u odnosu na jedrilice.

Unazad nekoliko godina primijećen je dosta slabiji odaziv gostiju kada su motorna plovila u pitanju. Vlada sve veći interes za najmom jedrilica i sličnijih tipova plovila. Kada uzmemo u obzir globalnu svijest o ekonomičnosti i racionalnosti potrošnje, razlog je sasvim jasan i razumljiv. Unatoč toj činjenici mnogi gosti i dalje ostaju vjerni toliko željenim i voljenim motornim plovilima i jedinstvenom užitku kojeg pružaju. Nije problem izdvojiti nekoliko stotina kuna viška za neprikosloveni doživljaj.

U svakom slučaju prilikom odabira plovila potrebno je voditi računa o samoj potrošnji goriva koja se mora uklopiti u ukupan budget na raspolaganju. Sve to treba imati na umu kako bi izbjegli nepotrebnu glavobolju i učinili Vaš odmor vrhunskim doživljajem.

Sponzorirani članak
Yacht Rent

Slični članci